Сменяме песента за „Евровизия” заради неуредени авторски права 11.03 | 18:14

Отиваме на конкурса с песента на второ място - „Само шампиони”

От Гергана Златкова

БНТ е принудена да изтегли от участие в Евровизия 2013 песента "Кисмет”, която беше избрана да представя България чрез прозрачна процедура, с участието на жури от утвърдени музикални професионалисти и зрителски вот, съобщиха организаторите.

Това решение беше взето, след като стана ясно, че БНТ не може да постигне договореност по отношение на авторските права, съобразно изискванията на международния конкурс, с единия от авторите на песента – Джонатан Тисей, музикант и продуцент от Аржентина.

БНТ беше подведена от българския продуцент на песента "Кисмет”, че всички авторски права са уредени, за което е подписана декларация.

Едва след избора на песента, който се състоя на 3 март 2013 г., БНТ беше уведомена, че Джонатан Тисей е съгласен песента да участва в Евровизия 2013, само ако в нея се направят редица промени, за които вече няма технологично време.

Съгласно изискванията на конкурса, до 18 март 2013 г., БНТ трябва да предостави песента в окончателен аудио вариант, без възможност за други корекции.

Поради тези причини БНТ взе решение да участва на Евровизия 2013 с песента "Само шампиони”, която спечели вота на журито и беше втора в предпочитанията на зрителите.

Отказът от участие на този етап би означавал БНТ да заплати неустойки.

Елица Тодорова и Стоян Янкулов подкрепят това решение и декларират, че ще дадат всичко от себе си за достойното представяне на България.

Водещи

Най-четени