Социални послания и силен финал на третия ден на Elevation 2012 25.06 | 14:38

Третият фестивален ден премина с известни проблеми

От Елена Кирилова

Така обещаваният от синоптиците порен дъжд по време на третия ден на Elevation Music Festival 2012 се случи, но само в началото на фестивала. Той стана причина за прекъсване на програмата за около час, след което шоуто продължи без да има ощетени откъм време групи.

В последния си ден фестивалът ни посрещна и с новината за фалшива валута, разпространявана на музикалното събитие. Поради този факт всички каси бяха затворени доста дълго и само един бар остана да работи. Феновете открито негодуваха, други се оплакваха от глад, докато часове по-късно заведенията и баровете не започнаха да функционират отново нормално.

Причината за нарушението на реда вероятно се дължи и на ненормално високите цени на храните и напитките. Докато едни се чудиха как да дадат по 2 лв. за кюфте, други открито негодуваха срещу седемте лева за пуканки.

Отвъд всичко това останаха музикалните емоции на феновете. Програмата бе изпълнена с имена, които от години чакаме да видим на българска сцена, така че дъждът и неприятностите не успяха да развалят настроението на никого.

Първите чуждестранни гости на главната сцена бяха интернет сензацията Walk Off The Earth, които пращяха от ентусиазъм. Сцената се превърна в малък подвижен цирк, след като на всяка втора минута хвърчаха китари, дайрета и русите коси на Сара. Целият този хаос обаче зарази публиката, която откликна на призивите на бандата да танцува.

Чухме почти еднакво количество кавъри и авторски парчета, докато не настъпи кулминационния момент. Тогава петимата музиканти се скупчиха зад любимата си китара, за да изсвирят изстрелялия кариерата им нагоре кавър на песента на Gotye "Somebody That I Used To Know”.

Докато Walk Off The Earth подскачаха неудържимо, сетът на Nneka не прегърна прекаления ентусиазъм на канадците. Точно напротив, нигерийската красавица, ни отведе в душата на Африка, докато редеше думи за любовта между хората, морала, бедността и религиите. Това, което ни поднесе Nneka бе социално заредена музика, с невероятна пъстротата и сила на посланията.

Видео: Мартина Панайотова/ iNews

Случващото се на главната сцена отново отиде в противоположната посока, както чисто тематично, така и стилово. Пънкарският гребен на Шон Пол, тотално несъвместимата му с тази прическа музика и вилнеещите танцьорки, се опитаха да вгорчат вкуса, оставен ни от Nneka.

Видео: Мартина Панайотова/ iNews

За щастие междувременно на BG сцената солидна група хора се поклащаха в ритъм заедно с Roots Rocket Band. Родните ридими бяха добър заместител на Шон Пол, чийто сет незнайно защо бе поставен между тези на Nneka и Ерика Баду.

Нощта вече беше дошла, когато сцената се озари от американската соул икона. Както изглежда Ерика е захвърлила някогашните си пъстри дрехи, но пък гласът и музиката й са все така завладяващи. Чухме "On&On”, "Apple Tree”, а жените пригласяха на "Love Of My Life”.

Видео: Мартина Панайотова/ iNews

Всъщност сетът на Ерика Баду бе подарък за всяка жена в публиката, докато мъжете с нетърпение очакваха финалът на вечерта, когато най-сетне щяха да видят хип-хоп легендите Cypress Hill. След невъобразимото дългогодишно чакане, B-Real и компания най-сетне стъпиха на българска сцена, за да взривят всичко с хитове като "Dr. Greenthumb”, "I Wanna Get High” и "Rock Superstar”.

Видео: Мартина Панайотова/ iNews

С изненада установихме, че дори Cypress Hill се присъединяват към дъбстеп вълната, но новите им парчета не бяха приети със зверския ентусиазъм, с който публиката откликваше на по-старите песни. За финал получихме обещание за още едно посещение от момчетата.

В крайна сметка Elevation приключи подобаващо, въпреки няколкото неприятни детайла. В музикално отношение той оправда очакванията и остави освен бумтящи уши, много запомнящи се моменти в главите на всички ни.

Водещи

Най-четени