Съвършената среща София Лорен и Кан 01.05 | 12:31

Актрисата ще бъде почетен гост в секцията Класически филми на кинофестивала

От Таньо Давчев

Една от най-известните италиански актриси София Лорен ще бъде почетен гост в секцията Класически филми на кинофестивала в Кан, която тази година ще обърне специално внимание на раждането на спагети уестърна и на 30-годишнината от представянето на филма "Париж, щата Тексас" на Вим Вендерс, поясниха организаторите, цитирани от FPA.

22 игрални и два документални филма ще бъдат показани в секцията, като за пръв път копията им ще са дигитални. София Лорен, която спечели наградата за най-добра актриса в Кан през
1961 г. и бе председател на журито през 1966 г., ще е почетен гост. Тя ще присъства на прожекцията на филма "Човешкият глас" на сина си Едоардо Понти.

Освен това ще бъде прожектиран филмът "Брак по италиански" (1964) на Виторио Де Сика, допълва БТА.
79-годишната Лорен се е съгласила също да води майсторски клас. Ще бъде показана и реставрирана версия на уестърна "За шепа долари" (1964) на Серджо Леоне с Клинт Истууд и Джан Мария Волонте.

Вендерс, който ще гостува в секцията Особен поглед с филма си "Солта на земята", ще покаже реставрирано копие на лентата си "Париж, щата Тексас", спечелила "Златната палма" през 1984 г.

Водещи