Линейката за издъхналото дете пред столичен хотел не се е забавила 25.11 | 12:47

Не е вярно, че е нямало дефибрилатор, заяви д-р Максим Гайдев

От Цанка Донкова

Не е вярно, че линейката се е забавила и не е била оборудвана с дефибрилатор, каквато бе първоначалната информация за случая, избухнал вчера (24.11.), за починало 4-годишно дете пред хотел "Хилтън".

По време на инцидента в хотела се е провеждал Първият национален конгрес по спешна медицина и са присъствали 550 лекари. Това стана ясно от думите на Д-р Максим Гайдев от Министерството на здравеопазването в ефира на Нова телевизия.

Причината за смъртта на момиченцето е болното му сърце. То е страдало от тежка сърдечна малформация, заяви д-р Максим Гайдев от Министерството на здравеопазването. Момиченцето е трябвало да замине за САЩ за операция, но за съжаление не е дочакало пътуването.

"Това, че не е имало дефибрилатор, не е вярно. Но това е най-белият кахър", заяви д-р Гайдев. Той посочи още, че ще бъдат проверени записите в системата, за да се види кога точно е подаден сигналът и кога е пристигнала линейката.

Според шефа пък на Бърза помощ д-р Георги Гелев линейката е пристигнала на 8-ата минута на мястото на инцидента.

"Това е най-новата ми линейка и е оборудвана с всичко възможно, което може да има. Апаратурата и техниката се използва по решение на лекаря в линейката. Въпросът е в това, че тя трябва да е на мястото на инцидента. Лекарят отива с първите две чанти и по преценка може да поиска да му се донесе друг уред", поясни още д-р Гелев.

Всичко по случая ще бъде предадено в писмен вид при министъра на здравеопазването за проверка.

Водещи

Най-четени