"Излел е Делю хайдутин" вече и на края на Слънчевата система 17.06 | 12:48

Междупланетната сонда на НАСА Voyager-1 е достигнала границата с междузвездното пространство

От Кремена Бедерева

Междупланетната сонда на НАСА Voyager-1 е достигнала границата с междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, цитирани от световните информационни агенции.

Космическият апарат лети в орбита от 1977 г., а с него пътува и златна плоча, съдържаща записи на звуци и снимки, сред които е и "Излел е Делю хайдутин” на Валя Балканска.

Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили. Съдържанието на плочата е подбрано от комитет на НАСА с председател Карл Сейгън.

Очаква се сондата да напусне границите на Слънчевата система, като ще стане първият, създаден от човека изкуствен обект, който ще навлезе в междузвездното пространство.

Освен песента на Валя Балканска, пътуват още Петата симфония на Бетовен, "Вълшебната флейта" на Моцарт, "Пролетно тайнство" на Стравински, композиции на Бах и др.

Последните данни показват, че ние, очевидно, се намираме в нова област, където физическите условия се променят много бързо...приближаваме се към самата граница на Слънчевата система. Границата на Слънчевата система се определя като граница на хелиосферата - област запълнена със слънчев вятър, тоест с поток заредени частици, идващи от Слънцето.

Зоната, където налягането на слънчевия вятър се уравновесява с налягането на междузвездните заредени частици, е граница на хелиосферата и се разглежда като граница между Слънчевата система и междузвездното пространство.

Voyager-1 вече се намира на разстояние от 119 астрономически единици или около 18 милиарда километра от Слънцето, допълва БТА. Той все още не е проникнал в междузвездното пространство, а се намира в т.нар. хелиомантия (heliosheath) - границата на хелиосферата, "балон" около Слънцето, напълнен със слънчева плазма. Данните от апарата пристигат до Земята за 16 часа и 38 минути.

Водещи

Най-четени