„Суперлуние“ ни очаква тази нощ 05.05 | 09:12

Причината - луната се приближава към Земята с 50 хил. километра

От iNews.bg

В нощта на 5 срещу 6 май всеки, който погледне към небето ще може да се наслаждава на "суперлуние" (supermoon), съобщиха от НАСА. Разбира се, ако няма облаци...

Причината е дистанцията между Земята и Луната, което ще бъде с 50 хил. километра по-малко. Съответно и Луната ще ни се вижда много по-голяма (или точно с 14%). Дали разликата може да се хване с просто око – учените не са съвсем сигурни, но разказват и за митовете, които обикновено се разказват на лунна светлина.

Според легендите по пълнолуние се увеличава броят на пациентите на болничните заведения, броят на престъпленията - също. От векове се коментира, че по време на пълна луна се активизират хората с ментални отклонения. Дори и оттам може да се търсят корените на думата "лунатици".

Но досега няма научни доказателства, че пълната луна може да бъде причината за всичко това.

От друга страна обаче при пълнолуние е най-високо нивото на прилива. Тогава лунната гравитация е най-силна и оказва своето влияние. При "суперпълнолунието", което ни очаква приливите ще бъдато още по-високи.

На този етап обаче учените успокояват – няма причина да се тревожим затова, тъй като приливът ще бъде по-висок само с няколко сантиметра.

Водещи