"Черен" или "негър"? 27.02 | 08:15

Американското бюро за преброяване се отказва от "негър", "черен" обаче не била обидна

От Ралица Стоянова

За първи път в своята над 100-годишна история Американското бюро за преброяване на населението се отказва от използване в своите официални документи на думата "негър".

Подведомствената структура на Министерството на търговията на САЩ започва да обозначава расовата принадлежност на тъмнокожите граждани на страната с думата "черен" (black), която в САЩ не се смята за обидна.

Паралелно с нея, продължава употребата и на политически коректния израз "афроамериканец" (African-American), който се използва активно от десетилетия, пише Insmarket.bg

Според ръководителя на отдела за расова статистика в бюрото – Никълъс Джоунс, решението е взето заради това, че много жители на Щатите възприемат думата "негър" като "оскърбителна за техните чувства".

Джоунс коментира, че промените ще бъдат внесени в официалните документи от следващата година, когато стартира национално преброяване на американските семейства.

Определението "негър" напомня на младите афроамериканци за епохата, когато са били считани хора "втора ръка", посочва той.

Водещи