"Черен" или "негър"? 27.02 | 08:15

Американското бюро за преброяване се отказва от "негър", "черен" обаче не била обидна

От Ралица Стоянова

За първи път в своята над 100-годишна история Американското бюро за преброяване на населението се отказва от използване в своите официални документи на думата "негър".

Подведомствената структура на Министерството на търговията на САЩ започва да обозначава расовата принадлежност на тъмнокожите граждани на страната с думата "черен" (black), която в САЩ не се смята за обидна.

Паралелно с нея, продължава употребата и на политически коректния израз "афроамериканец" (African-American), който се използва активно от десетилетия, пише Insmarket.bg

Според ръководителя на отдела за расова статистика в бюрото – Никълъс Джоунс, решението е взето заради това, че много жители на Щатите възприемат думата "негър" като "оскърбителна за техните чувства".

Джоунс коментира, че промените ще бъдат внесени в официалните документи от следващата година, когато стартира национално преброяване на американските семейства.

Определението "негър" напомня на младите афроамериканци за епохата, когато са били считани хора "втора ръка", посочва той.

Водещи

Най-четени