11 неудобни въпроса с облекчаващи отговори 05.11 | 19:25

Настанете се удобно

От Христо Узунов

Въпросите са основна градива единица на познанието и най-лесния начин да научим нещо ново. И тъй като светът е толкова разнообразен, въпросите също са много. Div.bg обаче си задават точно 11 неудобни въпроса, чиито отговори ще ви донесат облекчение. В някои случаи буквално...

1. Ок ли е да пикаем в морето?

По темата дори има проучване, което е показало, че 2/3 от хората, които влизат в морето, уринират в него. Това действие обаче не се брои за замърсяване, защото урината реално се състои от 95% вода, малко натрий и хлоридни йони, което си е баш сол. Всичко това така или иначе си го има в морето. Единственото, което липсва в морските води, е пикочната киселина, но според учените тя се комбинира идеално със състава на водата, в която се плацикате, и се оформя като храна за животинките вътре. Извод: вие пикаете и едновременно с това храните животните. Браво!

2. Ами да пикаем в басейна?

Едно време да пикаеш в басейна беше немислимо по различни причини. Всъщност, реално всички можем да пикаем в басейните, но от чисто възпитание не би трябвало да го правим.

3. Защо от кафето ни се ходи до тоалетната по голяма нужда?

Сутрин. Пийваш 3 глътки кафе и усещаш, че ако до 10 секунди не влезеш в тоалетната, ще трябва да переш. Това се случва, защото кафето стимулира мускулните контракции в цялото тяло, включително и в червата. Ако имате зареден "патрон", той неминуемо ще поиска да излезе.

4. Защо, по дяволите, получаваме махмурлук?

Простият отговор е "Защото пием!". Но какво по-специфично кара организма ни да ни наказва така жестоко? Причината е комбинация от няколко фактора: 1. алкохолът ни кара да пикаем повече, което води до бърза дехидратация; 2. консумацията на алкохол повишава производството на стомашни киселини и намалява бързината, с която стомахът се изпразва - и двете неща водят до виене на свят и евентуално повръщане; 3. алкохолът разширява кръвоносните съдове, което води до главоболие. Смесете хубаво горните три фактора и ще получите махмурлук като по образец.

Водещи

Най-четени