125 години чукна кралицата на кулинарните специалитети в Италия 08.06 | 12:45

Пицата "Маргерита" е кръстена на Нейно величество Маргарита Савойска

От Пламена Вълчева

Пицата "Маргерита" (често изписвана у нас като "Маргарита") празнува своя 125-и рожден ден, съобщиха от Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери (Колдирети).

"Актът за раждане" е писмо с подписа на шефа на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали. С него той кани през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да се яви в лятната кралска резиденция, двореца "Каподимонте", за да приготви някои от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска.

Неаполитанският майстор надминава себе си и измисля нова пица, която подобаващо кръщава на Нейно величество - пица "Маргерита", останала и до днес кралица на кулинарните специалитети от този вид. 
Върху тестената основа традиционно се поставят - домат, прясно сирене "моцарела" и босилек. Разбира се, те са подбрани така че, освен вкусовия да постигат и "политически" ефект, съчетавайки цветовете на италианското национално знаме - червено, бяло и зелено.

Според проучване на Колдирети, 39% от италианците смятат пицата за кулинарен символ на Италия. Тя е 
най-употребяваната в света италианска дума, следвана от капучино, спагети и еспресо, гласи изследване на Дружеството за италиански език и литература "Данте Алигиери".

"Маргерита" е смятана за типична неаполитанска пица, но не и за най-старата. За първи път в Италия пицата е спомената в документ от 997 година, написан на народния латински диалект. Рецептата със сигурност не е съдържала тогава домат, тъй като неговата родина Америка е щяла да бъде открита пет века по-късно, допълва БТА. 

Най-големите консуматори на пица днес са американците. По 13 килограма пица годишно се консумира от всеки жител на САЩ. Италианците ги следват със 7,6 килограма. Бизнесът с пица в Съединените щати върти годишен оборот от 40 милиарда долара. В Италия оборотът възлиза на 10 милиарда евро годишно, а в сектора са ангажирани 50 000 пицарии с 250 000 души персонал.

Голям проблем в рецептите на пицата днес е, че онова, което се сервира, не съдържа вече италиански съставки. На всеки три сервирани пици, две съдържат продукти, докарани от близки и далечни страни. Моцарелата е приготвена от млечни сурогати от Източна Европа, доматите са китайски или американски, зехтинът е туниски или испански, а брашното е френско, немско или украинско, сочи проучването на Колдирети.

Водещи

Най-четени