125 години чукна кралицата на кулинарните специалитети в Италия 08.06 | 12:45
Пицата "Маргерита" е кръстена на Нейно величество Маргарита Савойска

Пицата "Маргерита" (често изписвана у нас като "Маргарита") празнува своя 125-и рожден ден, съобщиха от Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери (Колдирети).
"Актът за раждане" е писмо с подписа на шефа на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали. С него той кани през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да се яви в лятната кралска резиденция, двореца "Каподимонте", за да приготви някои от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска.
Неаполитанският майстор надминава себе си и измисля нова пица, която подобаващо кръщава на Нейно величество - пица "Маргерита", останала и до днес кралица на кулинарните специалитети от този вид.
Върху тестената основа традиционно се поставят - домат, прясно сирене "моцарела" и босилек. Разбира се, те са подбрани така че, освен вкусовия да постигат и "политически" ефект, съчетавайки цветовете на италианското национално знаме - червено, бяло и зелено.
Според проучване на Колдирети, 39% от италианците смятат пицата за кулинарен символ на Италия. Тя е
най-употребяваната в света италианска дума, следвана от капучино, спагети и еспресо, гласи изследване на Дружеството за италиански език и литература "Данте Алигиери".
"Маргерита" е смятана за типична неаполитанска пица, но не и за най-старата. За първи път в Италия пицата е спомената в документ от 997 година, написан на народния латински диалект. Рецептата със сигурност не е съдържала тогава домат, тъй като неговата родина Америка е щяла да бъде открита пет века по-късно, допълва БТА.
Най-големите консуматори на пица днес са американците. По 13 килограма пица годишно се консумира от всеки жител на САЩ. Италианците ги следват със 7,6 килограма. Бизнесът с пица в Съединените щати върти годишен оборот от 40 милиарда долара. В Италия оборотът възлиза на 10 милиарда евро годишно, а в сектора са ангажирани 50 000 пицарии с 250 000 души персонал.
Голям проблем в рецептите на пицата днес е, че онова, което се сервира, не съдържа вече италиански съставки. На всеки три сервирани пици, две съдържат продукти, докарани от близки и далечни страни. Моцарелата е приготвена от млечни сурогати от Източна Европа, доматите са китайски или американски, зехтинът е туниски или испански, а брашното е френско, немско или украинско, сочи проучването на Колдирети.
Водещи
-
Кацарчев: Увеличението с 5% на заплатите в държавния сектор е пълна подигравка с хората
Работещите у нас поемат 2/3 от приходите в бюджета, подчерта главният икономист на КТ...
25.02 | 21:00
-
Георги Ганев за Еврозоната: Ползите за България надвишават негативите
Тя не е само цветя и рози, каза икономистът
25.02 | 20:16
Най-четени
-
Писмото с искане за извънреден конвергентен доклад за еврото вече е факт
Това съобщиха от МФ и БНБ
25.02 | 16:30
-
Еврото: Експерти с коментар за "сивите" пари и протестът на "Възраждане"
По-възрастните хора са по-скептични към еврото, допълни експертът.
25.02 | 08:44
-
БНБ обясни какво ще се промени с еврото
През следващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в...
25.02 | 13:00
-
Радев: Вече има различна оценка за войната в Украйна
Това коментира президентът, след като се запозна с доклада за състоянието на въоръжените сили
25.02 | 14:10