21 интересни факта за света и хората, ама не 03.04 | 12:25

НЕ вярвайте на всичко, което чуете

От Боян Кърпачев

Нали знаете, че винаги ще се намери някой от компанията, който да разкаже някой интересен факт от света на дивата природа, физиката, химията, здравето и въобще заобикалящия ни свят. Е, сега и вие ще имате шанс да се изтъкнете, като го оборите с някой от следните факти. Голяма част от широко разпространените вярвания са плод на нечия фантазия и няма реални доказателства за истинността им.

1. Пукането на пръстите НЯМА да ви докара артрит. За сметка на това напредването на възрастта, затлъстяването или някоя травма биха ви докарали артрит.

2. НЕ всички хора, болни от Синдрома на Турет викат и псуват. Само малка част от тези хора кълнат, повечето правят неволни движения и издават други звукови тикове.

3. Бръсненето на косата НЕ я прави по-дебела. Това, че се усеща по-груба, се дължи на малката дължина на косъм и равния край.

4. Пени, спуснато от върха на Емпайър Стейт Билдинг, НЯМА да убие никого. Максималната скорост, която монетата би достигнала е около 80 км/ч, което не е достатъчно да убие човек. Обаче ще боли много.

5. Акулите МОГАТ да се разболеят от рак. Митът е създаден от Уилям Лейн (William Lane), за да продава по-лесно на хората хрущял от акула като средство за лечение на рак.

6. Микровълновата печка НЕ причинява рак. Няколко са видовете лъчение, които могат да предизвикат рак (в зависимост от дозата), и това от микровълновата печка не е сред тях.

7. По време на Средновековието, повечето учени ЗНАЯТ, че Земята е кръгла. Митът, че са смятали Земята за плоска е тръгнал през 1940-те от членовете на Асоциацията на историците.

8. Хамбургерите на Макдоналдс МОГАТ да хванат мухал. При подходящи условия дори силно преработената храна започва да гние.

9. Стресът НЕ предизвиква хронично високо кръвно налягане. Стресът може временно да повиши кръвното налягане, но основните причини за хипертония са тютюнопушенето, гените и лошата диета.

10. HIV най-вероятно е преминал от маймуните върху хората чрез лов, а НЕ чрез междувидово сношение.

11. Захарта НЕ прави децата хиперактивни. Децата или са хиперактивни или не са. Яденето на захар или пиенето на подсладени напитки няма да ги направи такива. Друг е въпроса колко полезно е това.

12. Щраусите НЕ заравят главите си в земята, когато ги е страх. В действителност, те падат на земята и се правят на мъртви.

13. Северното полукълбо на Земята НЕ е по-близо до Слънцето, когато е лято. Наклона на оста, около която се върти планетата, е причината енергията от звездата да идва по-директно през летните месеци.

14. Повечето диаманти всъщност НЕ са пресовани въглища. Те се формират 150 километра под повърхността на земята, докато въглищата стигат до 3 километра.

15. В органичната храна ИМА пестициди. Местата по земята, незасегнати от замърсяване с пестициди, са прекалено малко, за да произведат всичките органични плодове и зеленчуци.

16. Кучета и котки НЯМАТ цветна слепота (по-позната като далтонизъм). Те виждат нюанси на синьо и зелено.

17. Великата китайска стена НЕ е единствената, построена от човека, структура, видима от космоса.

18. Кръвта на хората НИКОГА не става синя. Нюанса на червеното зависи от това дали е окислена или не, но е червена, не синя. Вените изглеждат сини заради тъканта на кожата.

19. Хората ИЗПОЛЗВАТ повече от "само 10%" от мозъците си. В действителност, хората използват целият си мозък. Просто се натоварват различни области в различни моменти.

20. Жабите НЕ причиняват брадавици. Човешкия папиломавирус (HPV) е това, което причинява повечето брадавици. Докосването брадавици на друг човек ще ви докара брадавици.

21. Червенокосите НЕ са на изчезване (гените не изчезнат). Генът за червената или руса коса е рецесивен и може да се предава през поколенията, без изобщо да се прояви като цвят на косата.

Ако не вярвате на тези твърдения, питайте Google и той ще потвърди. ;)

Още интересни и неверни факти - тук.

Водещи

Най-четени