5 трика за по-добър сън 10.03 | 18:51

Няма да е нужно да броите овце, ако следвате тези прости правила

От iNews.bg

Никой не може да спори за важността на добрият сън. Благодарение на него мозъкът и тялото възстановяват загубената през деня енергия и се подготвят за следващия ден. Затова и на всички са ни познати състоянията на раздразнителност, неспокойствие и ниска работоспособност, когато не сме отпочинали добре през нощта. Да си осигурим спокоен и пълноценен сън не е толкова трудно, достатъчно е да следваме няколко правила.

 

  1. Не пийте кафе 8 часа преди лягане. Последните изследвания показват, че кофеинът може да остане в тялото точно толкова, като при някои хора става причина за безсъние и неспокойствие през нощта.

  2. Не яжте 3 часа преди сън. Ако не спазвате това правило, рискувате активната храносмилателна дейност да ви попречи да заспите. Особено вредни са сладките храни, защото разграждането им повишава кръвната захар, която е отговорна за това да се чувстваме енергични.

  3. Не пийте алкохол. Може би си мислите, че чаша вино ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-лесно, но според последните изследвания, това по-скоро ще повиши температурата ви през нощта и ще ви кара да се събуждате и да заспивате многократно.

  4. Загасяйте светлините. Това е особено важно правило, защото светлината потиска производството на мелатонин в мозъка – хормонът, отговорен за заспиването. Затова затъмнете стаята колкото е възможно повече, за да имате спокоен и здрав сън.

  5. Не работете вечер. Ако се опитвате да се концентрирате и да довършите задачите си от деня след 8 ч. вечерта, е много вероятно да си докарате безсъние. Причината е, че мозъкът ви се настройва на работна вълна и след това му трябват поне 4-5 часа, за да премине към режим на почивка.

Водещи

Най-четени