5 хранителни комбинации, които да избягваме 13.01 | 11:00
Съвет: Изберете пълнозърнеста закуска и чаша кисело мляко
![5 хранителни комбинации, които да избягваме](http://inews.bg/pictures/950439-1_1004.jpg)
През летните месеци обичаме да си приготвяме напитка с мляко и пъпеш. Вкусна е, смятаме че е полезна, но забравяме, че тази комбинация може да предизвика нежелано разстройство на храносмилателната система. Специалисти по хранене препоръчват плода да не се съчетава с други храни, освен с плодове, пише Az-jenata.bg.
Кои други хранителни комбинации е добре да избягвате?
Кекс и плодов сок
Голяма част от любимите ни храни и напитки, вместо да ни зареждат с енергия, сякаш отнемат от нея. Като комбинацията на сладкиш с плодов сок. Тук липсват протеини, полезни фибри, но количеството на въглехидрати е голямо, което повишава нивата на кръвната захар, а след това спадат рязко.
Съвет: Изберете пълнозърнеста закуска и чаша кисело мляко.
Месо и сирене
Топеното сирене, кашкавал, моцарела, бяло саламурено, синьо и т. н. са вкусни, обичаме да ги добавяме към нашите месни рецепти. Но точно тази комбинация от два вида животински протеини не се препоръчва, особено за доброто храносмилане. В сиренето има калций, а в месото – желязо и цинк. Въпреки че тези елементи участват в метаболитните процеси, калцият може да забави усвояването на цинка и желязото.
Съвет: Опитайте се да комбинирате месо със зеленчуци, тъй като те са богати на витамин С,който помага за абсорбирането на желязото.
Риба и яйца
Тази комбинация не звучи никак нездравословна, но според някои диетолози е добре да я избягваме. И двата продукта поотделно са много полезни, тъй като ни осигуряват важни хранителни вещества като витамини и аминокиселини. Суровите яйца съдържат специфичен протеин, наречен авидин, а рибата витамин В7 (биотин), който играе важна роля в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и за поддържане на нивата на кръвната захар.
Ако комбинирате сурови яйца с риба, авидинът може да неутрализира действието на витамина. Препоръчва се яйца да не се съчетават със сирене, мляко, масло, майонеза, картофи, авокадо и други.
Чай и кифли
Вкусният чай с кроасаните приготвени с мая, може да създаде усещане за тежест и ферментация в стомаха.
Съвет: Най-добре е да пиете напитки, богати на танин и кофеин, един час след хранене.
Кисело мляко и киви
Кивито често се добавя към кисело мляко и млечни шейкове. Ензимите, които се съдържат в плода, допринасят за ускореното разграждане на млечния протеин. По тази причина вкусът на млякото и млечните продукти става горчив.
Съвет: По-добре е да добавите банан, горски плодове, праскови, кайсии.
Водещи
-
Атанас Зафиров е новият председател на Националния съвет на БСП
Той се яви на балотаж с Борислав Гуцанов
16.02 | 18:44
-
ДСБ започва подготовка за президентските избори догодина
16.02 | 18:00
-
Австрия: Атентатът във Филах е ислямистка атака, свързана с ИДИЛ
Австрийският вътрешен министър благодари на шофьор от фирма за доставки на храна, който спрял...
16.02 | 17:40
-
Застудява още, жълт код за валежи в 13 области
Ще се образува и ще се задържи снежна покривка
16.02 | 17:20
Най-четени
-
Борис Бонев: Часовникът на Апокалипсиса на София е на 12 без 5
Нужни са смели управленски мерки веднага, смяга той
16.02 | 13:20
-
БСП избира тайно председател на партията между седем кандидати
Това са Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов, Кристиан Вигенин, Калоян Паргов, Боян Балев, Борис...
16.02 | 10:40
-
Бойко Ноев: Трябва да сме в първите редици на подкрепящите Украйна
Давам на Тръмп още две години слава, каза дипломатът
16.02 | 14:00