6 умопомрачени факта за психопатите 24.03 | 11:59

Из дълбините на болния човешки ум

От iNews.bg

Психопатията спада към т. нар. личностни разстройства. Днес тя се категоризира като антисоциално личностно разстройство. Често, терминът "психопат" използваме в разговорната реч, за да сложим етикет на хора, които се държат налудничаво, изглеждат психически нестабилни и са, меко казано, плашещи. В тази категория спадат и някои известни филмови злодеи популяризирани от киното и литературата, като Ханибал Лектър, Жокера и други подобни. Както обаче вече казахме психопатията е личностно разстройство и то има, добре познати на науката измерения.

Психопатите са страшни. Те са силно импулсивни, лишени са от чувство за вина и са много злопаметни. С помощта на Div.bg и техният анализ на психопатите, разбираме още цели шест умопомрачени факти за страдащите от този тип личностни разстройства.

Психопатите не чувстват страх

Страхът е една от най-разпознаваемите емоции. Веднага можем да разпознаем кога хората са изплашени по тяхното изражение. При психопатите обаче това е невъзможно. И това не е защото прикриват много добре страха си, а защото просто не умеят да го изпитват.

Причината в това се корени в амигдалата – това е частта от мозъка, която възприема емоциите на страх. При психопатите амигдалата е по-тънка и по-малка от тази на обикновените хора. В резултат на това тази част от мозъка функционира доста по-слабо, заради което психопатите не могат дори да направят уплашена физиономия, да не говорим за страхуване.

Емпатията на психопатите може да се "включва" и "изключва"

Известно е, че психопатите не могат да се поставят на мястото на други хора. За тях околните индивиди за пешки, които движат за собствено забавление. Винаги ли е така обаче?

През 2012 група учени осъществили опит, при който показали на група психопати няколко домашни филмчета. На едното от тях две отрязани ръце си комуникирали, като понякога се галели, понякога се отхвърляли и т.н. Очаквано, психопатите не били впечатлени.

КЪМ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА МАТЕРИАЛА

Водещи

Най-четени