McDonald's може да ни направи нещастни 24.11 | 10:38

Безвкусните лога на веригата убиват естетиката

От Лазар Тодоров

Ресторантите за бързо хранене са в полза на забързаното ежедневие и благодарение на тях може да се спести много време в хаотичните дни, когото все бързаме занякъде. Те улесняват работещите хора, но в същото време крият и множество вреди не само за човешката физика, но и за психиката ни.

Канадски учени от университета в Торонто показват как емблемите на такива заведения влияят негативно и как правят хората по-нещастни, съобщава изданието Daily Mail.

Екипът от учени стига до извода, че когато човек не е щастлив, той не може да се наслаждава на артистичната страна на живота и на изкуството и това го прави винаги гладен и душевно, и не само.

От редицата изследвания се оказва, че колкото повече заведения като McDonald's има в един квартал, толкова по-малка е способността на хората да се радват на всекидневния си живот.

Друго важно откритие е, че емблемите като огромното жълто М на червен фон нарушават способността на човек да оценява фотографии, показващи красиви естетически обекти. Докато гледа такива лога, човек трудно би усетил позитивна промяна в настроението, слушайки музика.

От заведенията за бързо хранене човек губи способността да се наслаждава истински на храната и да ѝ се наслаждава подобаващо. Храненето вече не е приятен ритуал.

Лога като това на McDonald's могат да се отразят негативно и на местните традиции. Разберете защо в Kulinar.bg

Водещи

Най-четени