National Geographic излъчва втори филм за вампира в Созопол 14.09 | 18:06

Филмите с вампири, засилили интереса към българската находка в Созопол, смята Божидар Димитров

От Ивелина Георгиева

От 21.00 часа в неделя (16 септември) National Geographic ще излъчи филма "Интервю с вампир".

За сравнително кратко време това е вторият филм, който каналът ще излъчи за археологическите находки в България около Созопол, след филма за мощите на Свети Йоан Предтеча, заяви пред Агенция "Фокус", директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Това е изключително полезно за развитието на културно-историческия туризъм, коментира той.

"Следва да се отбележи, че за разлика от случая Моника Йосифова – Хохегер, България не е дала и стотинка за тези филми и те са финансирани изцяло от компанията National Geographic, подчерта Димитров.

Той би искал да бъдат показани и филми за други постижения на древните българи като например филм първите каменни градове в средновековна Европа, Плиска и Преслав, възникнали в VІІ и ІХ век. В тази връзка самият Божидар Димитров разбрал от National Geographic, че първата каменна сграда в Англия е построена през 1067 г.

"Вероятно филмите за вампири в последните пет шест години с участието на големи актьори като Брад Пит, Том Круз, Нина Добрев са засилили интереса към вампирите и вероятно заради това – се появява интересът и към нашата находка, която не е единствена в България”, каза Божидар Димитров.

В началото на юни месец 2012 г. бе открито специфично погребение на два мъжки скелета, прободени с железен кол в гърдите, зад църквата "Св. Николай Чудотворец" в Созопол.

Находката предизвика силен интерес, както у нас, така и в чужбина.

Водещи

Най-четени