А вие знаете ли кои са най-автентичните ястия за Бъдни вечер? 23.12 | 12:00

Гмурнете се в изконните традиции

От Мартина Панайотова

Вечерта преди Коледа е една от най-вълнуващите през цялата година. Семейният уют и хубавото настроение изпълват цялата къща на Бъдни вечер.

Особено зареждаща част от традициите, свързан с празника, е приготвянето на празничката вечеря. Обикновено с тази задача се захваща най-възрастната жена в семейството, като пазител на народните обичаи.

Тържествената трапеза по канон трябва да е абсолютно постна, тъй като Бъдни вечер е последната от Коледния пост.

Ястията, които слагаме на масата, са нечетен брой - 7, 9 или 11. Най-важно място заема постната погача за Бъдни вечер, от която първо се чупи парче за Света Богородица, след това за къщата, после всеки от семейството получава своето парче, като нетърпеливо започва да търси скритата паричка в него.

Но ако не е във вашето парче, не се ядосвайте – има поверие, че ако тя се падне в парчето, отделено за Богородица или за къщата, то годината ще е добра за всички.

На масата е подходящо да се слагат всякакви храни, които набъбват – боб, леща, ориз, пуканки и др. Смята се, че това носи плодородие в къщата. Каквото и да изберем, трябва да е постно приготвено, както вече казахме.

Какво още се приготвя в навечерието на Бъдни вечер и какви са традициите на празника може да научите от Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени