А ти пееш ли по птичата граматика? 27.06 | 13:20

И птиците пеят по граматически правила

От Елена Коцева

В пеенето на птиците могат да бъдат намерени правила по аналогия на граматически правила в езиците. И не само това, но и птиците извънредно стриктно реагират на тяхното нарушаване.

До такъв извод са стигнали група учени, публикували изследването си в Nature Neuroscience.

Те са наблюдавали песните на бенгалските чинки и са направили серия от експерименти с тях. Тези птици изключително силно започвали да пеят, щом чуят песните на други вид птици, не от тяхната група. Ако обаче такива песни им се пускат продължително време, чинките свиквали и преставали така бурно да реагират.

Такива промени изследователите правели периодично, но афектът им бил напълно еднакъв.

При един от експериментите се оказва обаче, че чинките най-гръмогласно реагират на един от вариантите на песен, към която е наложен и човешки глас. Чинките напълно отхвърлили един от вариантите, наречен от учените SEQ2. При пускането на този вариант около 90% от птиците показват изключително тревожно поведение.

Според изводите именно в SEQ2 най-силно са нарушени всякакви "граматически" правила на птичата песен.

Интересно обаче е това, че чувствителността към тези правила не е вродена. Птиците, отгледани в изолация, реално не разпозната "правилна" от "неправилна" песен и не реагират с тревога на SEQ2. Такава реакция се забелязва обаче още на втората седмица, след като тези птици са прекарали в ято.

Водещи

Най-четени