Папагалите си кръщават пиленцата 15.07 | 07:10

Всяко папагалче си има уникалната комбинация от звуци

От Елена Коцева

Папагалите дават на своите пиленца уникални имена, които след това птиците използват цял живот. Такъв извод правят група учени, наблюдавали ята папагали във Венецуела.

Резултатите са публикуване в списанието Proceedings of the Royal Society of London B.

Учените са работили със зелени папагали от вид Forpus passerinus, които се срещат често във Венецуела и гнездят по оградите.

Още през 1987 година там са разположени изкуствени гнезда, оборудвани с огромно количество видео- и аудиоапаратура.

В дивата природа този вид папагали обитават празни хралупи в дърветата, но на голяма височина, но венецуелската колония прави изключение в това отношение.

Папагалите са способни да издават голямо количество звуци и могат също така както хората да учат нови съчетания през целия си живот. Затова тези птици са най-удобният обект за изследване на феномен като животинска реч.

Авторите на изследването са записали 20 двойки папагали, които са отгледали потомство, пише news.ru.

Според наблюденията птиците откликват на точно определена комбинация от звуци, която е уникална за всеки един папагал – своеобразен аналог с човешките имена.

Учените са решили да определят как всъщност се появяват имената. При 12 двойки учените са разменили пиленцата и те не са били възпитавани от своите биологични родители. Останалите 8 двойки са служили като пример за корекция.

Идеята на изследователите била, ако уникалната комбинация от звуци има преди всичко генетична природа, то "имената" на папагалчетата ще напомнят на звуците, които издават техните биологични родители, независимо дали те са възпитавани от тях или не са.

Ако обаче имената си папагалчетата получават от процеса на израстване, то те не биха приличали на звуците на биологичните им родители и тогава ще става въпрос за процес на възпитание и дори образование.

Комбинацията от звуците обаче се оказала изменяема модификация на звуковата комбинация, която използват всички птици от този вид.
И съответно изводът – папагалите кръщават своите наследници, давайки им съответната уникална модификация. 

Водещи

Най-четени