Абе, Снежният човек да не би да е мечка? 17.10 | 10:45

Изследване на косми от Голямата стъпка показало сходство с древни животни

От Антония Михайлова

Тайната на Снежния човек може най-сетне да бъде разгадана с ново изследване на ДНК, проведено от американски учени.

Изследователите анализирали образци от косми на Йети и изяснили, че митичното същество може да е просто подвид на кафявата мечка.

Косми от две неизвестни животни, открити в Западните Хималаи и в Бутан, се озовали в ръцете на Брайън Сайкс, професор по генетика от Оксфордския университет.

Ученият провел ДНК тестове и изяснил: образците 100% съвпадат с генетичния материал на древна полярна мечка, останки от която са открити на Шпицберген – най-северния архипелаг на Норвегия. Като изучили открита през 2007 г. челюст на древно животно, учените стигнали до извода, че преди 40 000 години белите и кафявите мечки се намирали в тясна роднинска връзка.

Сайкс смята, че Йети, косми от който били открити на Хималаите, е резултат от кръстосване на два известни вида мечки. Това не значи, че азиатските планини както преди се обитават от древните животни – по-скоро Снежният човек е потомък на откритата в Шпицберген полярна мечка, заключава ученият. Впрочем изследователят допуска, че хибридът може да се е появил по-късно и независимо от древното животно.

Легенди за загадъчния Снежен човек се носят из местното население вече няколко века. Алпинисти неведнъж са твърдели, че са се сблъскали с голямо маймуноподобно същество. През 1951 г. британският алпинист Ерик Шиптън успя да снима огромна следа от неизвестно животно в подножието на Еверест, което накара мнозина да повярват в съществуването на Голямата стъпка.

Алпинистът Райнхолд Меснер, който стана първият човек, качил се на Еверест без кислород, също твърдеше, че неведнъж се е сблъсквал с тайнствено същество лице в лице и е успял подробно да го изучи. Освен това Меснер видял чучело на Йети в далечен храм в Тибет.

Сайкс разказва, че е открил в един от 300-годишните тибетски ръкописи почти научно описание на Голямата стъпка: "разновидност на мечка, обитаваща негостоприемните планински райони".

Изследването на Сайкс обаче не доказва, че Снежният човек не съществува изобщо. Ученият е анализирал едва два образеца, открити в Азия. В същото време други учени, които изследвали материали от горите на Северна Америка, твърдят, че Йети принадлежи към човешки хибрид. Изследователите също се позовават на резултати от ДНК експертизи – в хода на изследванията са анализирани 111 образеца на кръв, кожа и други тъкани.

Водещи