Ако искате да отслабнете, забравете за женските списания 10.11 | 09:36

Нереалистичните очаквания, които налагат водят до затлъстяване

От Беатрис Николoва

Дами, ако смятате, че купувайки списания със свръхслаби модели на кориците и страниците, ще сбъднете мечтата си да отслабнете и да изглеждате по същия начин, сте в заблуда. Данните от ново проучване обясняват защо жените купуват въпросните списания, въпреки че те им "насаждат" нереалистични очаквания и макар първоначално да ги мотивират, впоследствие не водят до постигане на желаната цел, оповести сп. "Health”.

Според авторите му от университета на Охайо, много представителки на нежния пол, често със съвсем нормални размери, редовно купуват подобни списания, за да се мотивират да отслабнат. Оказва се обаче, че впоследствие същите жени е най-малко вероятно да предприемат мерки за отслабване. Някои читателки, вместо да се сравняват негативно със свръхслабите модели, първоначално възприемат позитивно послание и се вдъхновяват, че могат да постигнат същата визия.

Реално обаче това не е положително вдъхновение и не им помага - в началото ги кара да се чувстват добре, но в дългосрочен аспект се оказва, че дамите просто си купуват "фантазии за отслабване", които не се сбъдват, обясняват изследователите.

Резултатите са показали, че жените, които са се самооценявали в сравнение със слабите модели, в края на изследването са изразили най-малко задоволство от външността си и са имали най-слабо желание да вземат мерки за отслабване чрез диета или упражнения.

 

Водещи

Най-четени