Акула спаси рибар 18.09 | 14:43

Хищникът упътил баща на 6 деца към спасението

От Ивайло Коралски

По думите на рибар и баща на шест деца от Кирибати, той спасил своя живот благодарение на акула, съобщава AFP.

Риболовецът прекарал лутащ се в океана около три месеца и половина. Тоакай Теитой разполагал единствено със своята дървена лодка, минимални хранителни запаси и своите молитви.

След 15 седмици мъчително оцеляване, рибарят бил спасен от голям риболовен плавателен съд.

Впоследствие Тоакай признал, че неговият герой, позволил му да види отново своите деца, била двуметрова акула, която буквално го отвела към спасението.

Щастливият баща споделил, че сутринта на 11 септември забелязал акула, която циркулирала около неговата лодка и от време на време блъскала корпуса ѝ.

"Акулата ме направляваше към големия рибарски плавателен съд. В един момент погледнах и можех да видя в далечината нюансите на кораба. По-късно и част от екипажа, който ме гледаше с бинокъл", разкрива Тоакай.

След като почти го закарала до "спасителния бряг", акулата самосиндикално заплувала в неизвестна посока.

Проблемите на Тоакай започнали, след като заедно с неговия брат се връщали от специална церемония към техния остров Майана. Обикновено пътуването към острова траело около 2 часа, но двамата с брат му заспали в лодката.

Когато се събудили, установили, че са се отклонили от течението, водещо ги до Майана, а горивото им било на привършване. "Имахме храна, но проблемът беше, че нямаме нищо за пиене", разказва Тоакай.

Тоакай оцелял благодарение на дъждовна вода и риба. Здравето на 52-годишния му брат обаче се влошило и няколко месеца по-късно - на 4 юли той починал от дехидратация.

"Оставих го през нощта и заспах до него, точно както на погребение", допълва Тоакай.

Последният твърди, че "никога няма да се кача отново на лодка. Ще ползвам самолет".

Водещи

Най-четени