Бела Жига. Това сега си ти... 19.04 | 16:22

А дали преди 43 г. създателите на "Жигули"-то са мислили, че "жената ти е като колата ти...."

От Кремена Бедерева

"Бела Жига. Това сега си ти. Може би 19TDI", започват момчетата от "Ъпсурт" култовото си парче от "Бела жига".

А дали преди 43 г. създателите на "Жигули"-то са мислили, че "жената ти е като колата ти...." Няма как да знаем.

Но знаем, че точно днес - на 19 април 1970 г. от конвейра на АвтоВАЗ слизат първите 6 автомобила ВАЗ 2101, познати като "Жигули” и любовно наричани в бившия СССР "Копейка".

"ВАЗ" в името си имат всички произведени в Толиати автомобили, но това е по-скоро техническа номенклатура, отколкото търговска марка, под която колите могат да се продават. Наложително е да се избере наименование за първия модел ВАЗ 2101, който руснаците наричат на галено "копейка", а пък у нас автомобилът, будещ носталгични спомени, е далеч по-известен като "жигула".

През 1969 г. известното списание "За рульом" обаче разкрива колко благозвучно е името на новия автомобил, особено на фона на някои от другите предложения, стигнали до финала - Аргамак, Сокол, Гвоздика, Фиалка, Катюша, Руслан, Атаман, Искра, Аврора, Директивец, Перворожец, Новорожец, Мемориал, Мадонна, Юность, Мечта, Весна, Луч.

"Жигули", "жиголо"... твърде лесно е да се обърка човек. А за унгарците "Жигули" звучи твърде близо до "щигули", чийто превод, казват, бил нецензурен. В СССР казват по този повод - "Жигули - это не машина, жигули - это половая ориентация!".

Така от 1973 г. автомобилите на ВАЗ се наричат "Лада" - наименование, използвано в началото само за колите за износ, но след това навлязло и на вътрешния пазар.

Кой обаче е предложил именно това название, остава неизвестно. Едно е ясно - то е кратко, звучи добре и се произнася лесно.

Още за марката и видеото вижте на Instmarket.bg.

Водещи

Най-четени