Българин можеше да е на мястото на Баумгартнер 17.10 | 10:22

Иван Трифонов твърди, че австриецът-герой е откраднал проекта му

От iNews.bg

Феликс Баумгартнер - човекът, който скочи от ръба на космоса, може да се окаже, че не е героят, за когото всички го мислят. Българин, който живее във Виена, твърди, че смелият австриец е откраднал идеята за свободен скок от стратосферата от него.

"Радвам се на успеха на Феликс Баумгартнер, но това е моят проект”, казва 67-годишният Иван Трифонов, цитиран от изданието kurier.

Той четири пъти е чупил рекордите на Гинес. Трифонов е първият човек, който е прекосил Средиземно море с балон, пълен с горещ въздух, първи е изминал разстоянието между Северния и Южния полюс с балон и първи е минал с балон през Йерусалим и Китайската стена.

Най-голямата му мечта обаче остава несбъдната -  да достигне на височина 50 км в стратосферата и да скочи от там. Той нарекъл мечтания си проект, по който работил с руски космонавти от 1992 г., "Мисия Уран”.

Това, което му липсвало обаче, били спонсори, които да му осигурят необходимите 6,5 млн. евро. "Три пъти търсих финансиране от Red Bull, последният през 2002 г., но три пъти получавах отказ”, обяснява Трифонов.

През 2005 г. той се свързва с Феликс Баумгартнер. Феликс се запалил по идеята и копирал всички изчисления и контакти от проекта на Трифонов. Условието било, че ще вземе българина като съветник в отбора си. Двамата обаче не постановили това писмено. "Повярвах, че ще бъде честен и сгреших”, казва Трифонов.

Баумгартнер му обещал скоро да се чуят, но това така и не се случило. За Коледа Трифонов пратил на австриеца картичка, в която го питал какво се случва с проекта. Баумгартнер му отговорил студено, че не се нуждае от него. Трифонов разбрал от медиите, че австриецът ще осъществи проекта.

"Идеята за свободен скок от космоса е на 50 години”, казват в отговор спонсорите от Red bul. "През годините Red bul и Феликс Баумгартнер са преглеждали много пъти проекти, включително и този на г-н Трифонов. Концепцията, представена от него, не е изглеждала убедително и затова не е изпълнена”, казват спонсорите.

Водещи

Най-четени