Най-красивият момент - когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света 15.10 | 11:42

Баумгартнер успя да премине звуковата бариера, без помощта на летателен апарат

От Георги Георгиев

Астронавти от САЩ и Европа изпратиха поздравления към австрийския парашутист Феликс Баумгартнер, който в неделя успя да подобри рекорда за най-висок скок с парашут и да се превърне в първия човек в историята, преминал бариерата на звука при свободно падане - и без помощта на летателен апарат.

По време на свободното си падане облеченият в специален скафандър австриец разви скорост от 1 342.8 км или 1,24 по-висока от скоростта на звука.

"Мислех само за това как да се върна на Земята жив и да видя семейството си, родителите си, приятелката си. Понякога човек трябва да се издигне на такава височина, за да осъзнае колко е малък. Мислех само за семейството си. Най-красивият момент е, когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света", разказа щастливият Баумгартнер в пресконференцията след приземяването си.

"Всъщност не усетих звуковия взрив (при преминаване на свръхзвуковата бариера), тъй като в онзи момент бях прекалено зает да стабилизирам тялото си", каза още Феликс.

Той допълни, че попаднал в тежко завъртане след началото на скока. "Беше значително по-трудно, отколкото предполагах в началото", сподели рекордьорът, цитиран от space.com.

Наред с това скокът отбеляза и още един рекорд – този път в историята на сайта за видео споделяне YouTube. Там в пиковия момент опитът е бил наблюдаван на живо от близо 8 млн. души – абсолютен рекорд в историята на стрийминга в YouTube.

С опитът си 43-годишният Феликс Баумгартнер постави нов рекорд за височинен скок от 39 044 метра височина. Така той успя да привлече вниманието на професионалните астронавти, макар че опитът не беше от официално приетия ръб на космоса от 100 км.

"Просто невероятна работа Феликс ... това аз наричам преминаване на границите на възможностите", коментира в Twitter британския астронавт Тим Пийк от Европейската космическа агенция (ЕКА).

Скокът на австриеца, носещ името на мисия Red Bull Stratos, бе спонсориран от производителите на едноименната енергийна напитка, които го подготвяха в продължение на 5 години.

Според друг астронавт от ЕСА – французина Жан Франсоа Клерво, скокът ще помогне за развитието на спасителните системи на астронавтите. "Моята мечта за завръщане от космоса в скафандър и на собствените си крака, е на път да се реализира", написа Клерво в сп. astro_JFrancois. "Той (скокът) бе точно като разходка в космоса, но по вертикална орбита".

Астронавтите коментираха, че в момента на опита Феликс е бил четвъртият човек на най-голяма височина към момента. По-високо са се намирали само тримата астронавти, които в момента обитават МКС на 386 км. над земята.

Предишният рекорд, останал неподобрен цели 52 години, бе поставен през 1960 г. от капитана от военновъздушните сили на САЩ Джо Китинджър. Тогава Китинджър скача от стратосфен балон, издигнал се на височина 31 333 метра.

Сега 84-годишният Китинджър пое ролята на съветник по мисията Stratos и бе едиствената връзка на Баумгартнер със Земята.

"Рекордите са създадени, за да се чупят", коментира ветеранът в пресконференцията след скока. "И в случая може да бъде открит по-добър човек за тази работа от Феликс Баумгартнер".

Водещи

Най-четени