В Африка се разхождат два вида слонове 23.12 | 12:34

Затова и стратегията им за опазване трябва да е различна

От Елена Коцева

Генетичен анализ, направен от учени от Великобритания, Германия и САЩ, е решил един от проблемите при класификацията на африканските слонове. Според изследванията в Африка живее не един, а живеят два вида слонове – саванния (Loxodonta africana) и горския (Loxodonta cyclotis).

Според учените преди най-малко три милиона години видовете са се разделили и вече се отличават както азиатските слонове от мамутите или хората от шимпанзето.

Вече около 10 години продължава дискусията около видовете африкански слонове, независимо че саванният слон тежи почти два пъти повече от слона обитаващ горските части на Африка.

Първоначално учените са изследвали последователността на ДНК-то на изкопаемо, като е взет материал от бивните, пише Mig.news.

Изводите на научните работници ще могат да бъдат изплезвани и от еколози, тъй като в самата Африка слоновете не живеят и не с р азпространяват по един и същи начин.

В страните от Централна и Западна Африка нищо не може да спре избиването им от бракониери, за разлика от южната част на континента, където популациите процъфтяват.

Според представители на еколозите специалистите трябва да преразгледат степента на опасност през двата вида слонове, да ги поставят в различни категории и съответно да променят стратегията при опазването на вида, която да бъде адекватна на условията. 

 

Водещи