Слоновете в части от Африка намалели наполовина за 40 години 28.06 | 12:03

Учените препоръчват привличане на частния сектор в помощ на дивия свят

От iNews.bg

През последните 40 години броят на на слоновете в Западна и Централна Африка е намалял наполовина. Това гласи съобщение, публикувано в уебсайта на Оксфордския университет.

Проучване на екип от учени, сред които и Иън Дъглас-Хамилтън от департамента по зоология към Оксфордския университет, показа, че в Судано-сахелската област днес живеят 7.75 хил. слона.

Зоната покрива 20% от територията на Африка. Изследването се е провело в защитени зони и по тази причина изследователите смятат, че положението в останалите части е още по-тежко.

Причината за измирането на слоновете са намаляващото количество дъждове и голямата "конкуренция" с хората за земята и водните ресурси. Военните конфликти и все още съществуващата незаконна търговия със слонова кост пък са сред другите фактори, предизвикващи изчезването на това животно.

Намаляването на броя на слоновете оказва влияние и върху живота на други животински видове, свързани с тях. За да бъде спряна тази тенденция учените препоръчват изграждането на осем нови коридора, които да свържат слонските общности. Необходимо е още да бъде привлечен частния сектор за защита на дивия свят.

Водещи

Най-четени