Вече знаем на какво се дължи ползата от шоколада 23.03 | 11:31
Обичате ли черен шоколад?
Ако обичате черен шоколад, вече може да го ядете без да изпитвате вина, че го ядете. Учени от университета на Луизиана откриха, че ползата от черния шоколад за сърдечносъдовата система се определя от начина, по който чревни бактерии ферментират какаовите фибри, съобщи в. "Daily Mail.”
Бифидобактериите и млечнокиселите бактерии разграждат шоколада и произвеждат съединения, които действат като естествено противовъзпалително средство. То навлиза в кръвта и предпазва артериите от увреждане, допълва БТА.
Какаото съдържа полифеноли, които са антиоксиданти, например катехин и епикатехин. В него има и малко фибри. И двата компонента са трудносмилаеми, но лесно се обработват от добрите бактерии в дебелото черво.
Черният шоколад съдържа повече какао и с него процесът е по-изявен. Комбинирането на какаото с пребиотици, които стимулират бактериалния растеж, също засилва процеса.
Водещи
-
Депутатите в лют спор за назначенията в кабинета (ОБЗОР)
Разногласията са и за избора на регулаторите
06.02 | 21:00
-
Протест затвори бул. "Симеоновско шосе" (Видео)
Жители на столичния квартал "Малинова долина" недоволстват срещу презастрояването на квартала
06.02 | 20:45
-
Първан Симеонов: ПП-ДБ и Радев заложиха капан на Бойко Борисов
Ще видим много тежки дебати за бюджета, регулаторите, изборното законодателство, прогнозира той
06.02 | 20:00
Най-четени
-
Кола се вряза в камион на "Тракия", има жертва и тежко ранен ОБНОВЕНА
Въведен е обходен маршрут
06.02 | 13:13
-
Управляващи и опозиция пак в спор: На плюс или на минус ще е хазната за януари
Депутатите изслушаха финансовия министър за „дупката“ в бюджета
06.02 | 13:45
-
45% от българите одобряват президента Радев
Изследването е осъществено в периода от 25 януари до 2 февруари 2025 година, като са...
06.02 | 12:00
-
Въоръжен мъж се барикадира в дома си в Благоевград
Предполага се, че причината е семеен скандал
06.02 | 13:30