Вече знаем на какво се дължи ползата от шоколада 23.03 | 11:31
Обичате ли черен шоколад?
Ако обичате черен шоколад, вече може да го ядете без да изпитвате вина, че го ядете. Учени от университета на Луизиана откриха, че ползата от черния шоколад за сърдечносъдовата система се определя от начина, по който чревни бактерии ферментират какаовите фибри, съобщи в. "Daily Mail.”
Бифидобактериите и млечнокиселите бактерии разграждат шоколада и произвеждат съединения, които действат като естествено противовъзпалително средство. То навлиза в кръвта и предпазва артериите от увреждане, допълва БТА.
Какаото съдържа полифеноли, които са антиоксиданти, например катехин и епикатехин. В него има и малко фибри. И двата компонента са трудносмилаеми, но лесно се обработват от добрите бактерии в дебелото черво.
Черният шоколад съдържа повече какао и с него процесът е по-изявен. Комбинирането на какаото с пребиотици, които стимулират бактериалния растеж, също засилва процеса.
Водещи
-
БГ хубавиците четат криминалета и любовни романи
Зад блясъка на сцената и безупречния грим миските крият любов към словото
02.11 | 14:00
-
Цени на храните на едро у нас: По-скъпи тиквички, краставици и домати
По-евтини картофи, лук и зеле на борсите
02.11 | 13:40
-
Разобличиха мрежа от български джебчии в Мадрид
Доброволческата организация "Патрула Мадрид" документира престъпленията им и публикува...
02.11 | 13:20
-
Тектоничната плоча Explorer се разпада в дълбините на Тихия океан
Това е етап от естествения жизнен цикъл на зоните на субдукция
02.11 | 13:00
Най-четени
-
"Политико": Недостигът на гориво може да ускори падането на българското правителство
Властта в София проучва възможностите за отсрочка на американските санкции спрямо "Лукойл"
02.11 | 10:40
-
Песков: Няма нужда от среща между Путин и Тръмп
По думите му в настоящия момент съществува необходимост от много старателна работа по...
02.11 | 10:20
-
Най-малко девет души са били намушкани във влак във Великобритания, има арестувани
Пострадалите са в тежко състояние
02.11 | 10:00