Вече знаем на какво се дължи ползата от шоколада 23.03 | 11:31
Обичате ли черен шоколад?

Ако обичате черен шоколад, вече може да го ядете без да изпитвате вина, че го ядете. Учени от университета на Луизиана откриха, че ползата от черния шоколад за сърдечносъдовата система се определя от начина, по който чревни бактерии ферментират какаовите фибри, съобщи в. "Daily Mail.”
Бифидобактериите и млечнокиселите бактерии разграждат шоколада и произвеждат съединения, които действат като естествено противовъзпалително средство. То навлиза в кръвта и предпазва артериите от увреждане, допълва БТА.
Какаото съдържа полифеноли, които са антиоксиданти, например катехин и епикатехин. В него има и малко фибри. И двата компонента са трудносмилаеми, но лесно се обработват от добрите бактерии в дебелото черво.
Черният шоколад съдържа повече какао и с него процесът е по-изявен. Комбинирането на какаото с пребиотици, които стимулират бактериалния растеж, също засилва процеса.
Водещи
-
Емил Радев преди всички: Конвергентният доклад за България е положителен
След няколко дни той ще бъде представен, уточне евродепутатът от ГЕРБ
17.05 | 10:00
-
Стотици обекти ще работят до късно и безплатно тази вечер в Нощта на музеите
Вижте програмата в София, Варна и Бургас
17.05 | 09:45
Най-четени
-
Още дъжд и вятър днес
Максималните температури ще бъдат между 15° и 17°C в цялата страна
17.05 | 09:00
-
София без наземен градски транспорт и през уикенда
Метрото ще рабти по празнично разписание
17.05 | 09:15
-
Емил Радев преди всички: Конвергентният доклад за България е положителен
След няколко дни той ще бъде представен, уточне евродепутатът от ГЕРБ
17.05 | 10:00