Вместо пасти, ям камъни! 14.07 | 09:44

Американка обича да си хапва камъни. За 20 години е погълнала над тон

От Диана Цветкова

Когато сме разстроени, често посягаме към шоколад или към парче торта, за да повдигнем духа си. Любителите на соленото пък прибягват към "услугите" на близката баничарница. Но една жена има далеч по-твърди хранителни предпочитания – яде камъни!

45-годишната американка Тереза Уайднър хрупа камъни от 20 години насам и за това време е изконсумирала повече от 1360 килограма.

Майката на две деца и социален работник твърди, че камъните са нейната най-любима храна. Откакто обаче се е омъжила преди година специфичният ѝ хранителен навик леко се разваля...

"Джим (съпругът ѝ – б.р.) ме прави толкова щастлива, че започнах да ям по-малко (камъни). Но всеки има лоши дни и когато аз съм така, само камъните могат да ме накарат да се чувствам по-добре", казва Тереза.

Жената си прави специални излети извън града, за да си набавя камъни. В кухнята си пък има специална купичка, за да си натрошава специфичния деликатес.

Споделя, че си избира камъните според външния им вид. Любимите ѝ са по-меките и трошливи, но ако не намери такива прибягва до железния чук в кухнята си, за да си ги приготви.

"Чувствам се по-добре, само като знам, че камъните са наблизо. Успокоявам се, че са там за мен и мога да си взема, когато се чувствам тъжна", споделя тя пред Metro.

Всъщност, странният вкус на Тереза се дължи на заболяването Пика (идва от латинската дума за сврака, т.е. птица кято яде всичко). Това състояние кара хората да ядат странни предмети. Според лекарите това е признак, че в организма на човек липсва желязо.

Иначе, някои животни като костенурките също похапват малки камъчета, за да подобрят храносмилането си, но този хранителен навик е твърде необичаен за хората.

Водещи

Най-четени