Вселената е 250 пъти по-голяма, отколкото си мислим 05.02 | 09:37

Мислите си че Космосът е необятно грамаден? Помислете пак...

От Георги Георгиев

Серия от изследвания на космолози от Оксфорд, доказват, че реалните размери на Вселената са приблизително 250 пъти по-големи от това, което виждаме на снимките от телескопа "Хъбъл", пише SoftPedia.

До смайващите резултати учените стигнали след като създали и изследвали статистически модели на размерите и формата на Космоса. Те използвали т.нар. модел на Байес, които осреднява и взима предвид различните подходи, използвани от астрономите за определяне на кривината на пространството.

Благодарение на своята математическа елегантност, този метод се прилага и в други области на космологията, които изискват определяне на граници на различни параметри, чиито стойности са все още неясни.

До днес подобни изследвания за анализ на обема на пространството са били много трудни, тъй като никой не би могъл да каже каква точно е кривината Вселената.

Възможността да определим формата на пространството е една от най-важните стъпки към точното определяне на размерите на Космоса. Изкривяването поставя драстични ограничения на неговите размери и обем, казват учените.

Днес космолозите са способни на прецизират резултатите си и да докажат, че Вселената е на възраст от около 13,75 милиарда години. На теория това означава, че не бихме могли да видим обекти които са по-далеч от 13. 75 милиарда светлинни години във всяка посока.

Това твърдение би било вярно, ако Вселената не се разширяваше. Оказва се, че точно поради тази причина видимите част на Космоса е с размери от около 90 милиарда светлинни години. Това откритие е направено чрез анализ Космическото микровълново фоново лъчение (КМФЛ) – вид радиация, разпространена навсякъде в пространството.

Учените успели да установят, че част от фотоните в КМФЛ са пътували повече от 45 милиарда години преди да достигнат до измервателните им уреди.

Водещи

Най-четени