Въпросът: Как изчезва безследно самолет? 17.03 | 20:15

През 1919 година в самолет си отива и първата жена пилот в света

От iNews.bg

Напоследък всеки човек е склонен да си зададе въпроса как самолет с 239 души на борда изчезна безследно преди седмица. Нима в ерата, когато "Google” е заснел всяка улица по света, е възможно самолет с размах на крилете над 60 метра да изчезне от радарите?

Напълно да, отговарят единодушно, макар и полугласно експерти, предава в."Труд".

Контролът на въздушния трафик наблюдава всички самолети чрез т.нар. вторичен радар. Той съчетава вълните от радара, които определят местоположението на самолета, със сигнал, излъчван от транспондер, или предавател, в самолета.

Когато самолетът се отдалечи на повече от 240 км над открити водоеми, радарното покритие свършва, защото в океаните няма радари. Тогава екипажът периодично обявява местоположението си в радиовръзка. На земята определят на сляпо местоположението на самолета. Такъв е случаят с малайзийския боинг.

За последно сигнал от неговия транспондер е получен, докато самолетът е минавал над Тайландския залив в посока към Виетнам. И тогава се появява въпросът – няма ли джипиес в самолет за $ 260 млн.?

Има, но той е по-елементарен от устройството в автомобилите и не дава на наземния контрол непрекъсната информация за самолета.

Всяка самолетна катастрофа неизменно се свързва с Бермудския триъгълник. Това е пространството в Северния Атлантически океан, най-често вписвано между Маями, Пуерто Рико и Бермуда. Неговите 1 300 000 кв. км са достатъчно големи, за да поберат историите на много изчезнали полети.

Списъкът с прочутите жертви на самолетни катастрофи е дълъг. Той включва изследователи, короновани глави, президенти, министри, патриарси, спортисти, музиканти.

През 1910 г. в самолет загива Чарлз Ролс. Днес почти половината самолети в света летят с двигатели на компанията "Ролс-Ройс”, на която той е съосновател.

През 1919 г. в самолет си отива и първата жена пилот в света.

Голяма част от политическия клан Кенеди се разделя с живота след въздушни катастрофи.

Над пустинята на Саудитска Арабия през 1977 г. изчезва бащата на Осама бен Ладен.

През 1937 г. Амелия Еърхарт е на върха на славата. 40-годишната американка е първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, над Северна Америка, между Ню Йорк и Мексико сити.

Голямото й желание обаче е да обиколи Земята със самолет. Това ще бъде най-дългата околосветска обиколка с 47 000 км. На 2 юли са минали по-голямата част. Остават им едва 11 000 км над Тихия океан. След излитане от Нова Гвинея връзката с нея се губи.

Водещи

Най-четени