Вярвайте в предсказания, за да живеете по-леко 08.08 | 17:35

А и ще си възвърнете усещането за контрол

От Антония Михайлова

На учените отдавна им е известно, че носенето на талисмани и амулети може да увеличи работоспособността, да защитава от негативните последствия на стреса и да дава усещане за увереност в себе си.

Затова спортистите са суеверни, а при неблагоприятни икономически условия броят на статиите за астрология и други парапсихически явления се увеличават.

"Нашите резултати помагат да се обясни повишеният интерес към предсказанията в периодите на опасност и неувереност. В такива моменти хората най-остро усещат потребността да контролират ситуацията. Вярата в предсказанията удовлетворява тази потребност, тъй като дава усещане, че бъдещето е предсказуемо и върху него може да се влияе", пишат в статия в сп. PLoS One Катарина Грийнуей и колегите ѝ от университета на Куинсланд в Бризбейн, Австралия.

Учените провели три експеримента, в които участвали различни групи доброволци – между 53 и 132 човека. Първият опит показал, че хората, които се чувстват безпомощни пред обстоятелствата, с готовност вярват във възможността за предсказване на бъдещето.

Във втория експеримент хората, които се убедили във възможността за предвиждане, в по-голяма степен се усещали способни да управляват събитията в своя живот.

И накрая третият експеримент показал, че вярата в предсказанията възвръща усещането за контрол на хората, които са го загубили.

Изследването смята също, че психологическият ефект от вярата в предсказанията не трае дълго. А ако човек се разочарова във възможността за предвиждане на бъдещето, неговата увереност в собствените способности може да се разколебае още по-силно, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени