Гигантска Луна се търкулва над Земята 20.06 | 11:11

Суперлуние ще наблюдаваме в неделя

От Антония Михайлова

Този уикенд жителите на нашата планета ще могат да наблюдават рядкото астрономическо явление суперлуние. Точният момент на суперлунието ще бъде в неделя на обяд и няма да може да се наблюдава от България, но и ние ще можем да се насладим на гледката на голяма Луна същата и предишната вечер.

На 23 юни в 14:42 ч. Луната ще достигне своя перигей – най-близката до Земята точка от лунната орбита. Следващото такова сближаване ще бъде през август 2014 г.

В деня на перигея Луната ще изглежда по-голяма и ярка от обикновеното. Спътникът ще се приближи на 356 991 км до нашата планета. Две седмици след това, на 7 юли, Луната ще се отдалечи от нас на 406 490 километра и ще достигне своя апогей (най-далечната точка от нашата планета).

Суперлунието тази година съвпада с друго астрономическо събитие – лятното слънцестоене и най-дългите дни в годината. Постепенно след това денят ще започне да намалява.

Грешно е да се смята, че суперлунието може да причини стихийни бедствия като земетресения, цунами, наводнения, тайфуни и тропически циклони. Независимо от най-различните апокалиптични сценарии, свързани с масивната Луна, учените от НАСА досега не са открили пряка връзка между стихийните бедствия на Земята и сближаването на Луната.

Водещи

Най-четени