Градското осветление ускорява размножаването на птиците 19.02 | 20:11

Учените обаче все още не са наясно как точно изкуствената светлина предизвиква ускорено развитие на репродуктивната система при градските птици

От Ивайло Коралски

Нощното осветление в градовете подтиква малките на птиците да се развиват по-бързо и да се размножават по-рано, предаде БТА.

Учените отдавна подозират, че изкуствената светлина влияе върху растенията, животните и човека. 

Авторите на настоящото проучване от Института по орнитология на дружеството "Макс Планк" са изследвали как светлината в градовете влияе върху мъжки косове. Специалистите са установили, че при градските птици репродуктивната система се развива по-рано, отколкото при горските им събратя.

За целите на изследването учените са снабдили няколко градски птици с приспособления за измерване на средния светлинен интензитет, на който те са изложени през нощта. "Осветеността е била много ниска - 0,2 лукса. Това е само една 30-та част от светлината на обикновена улична лампа", обясняват специалистите.

Резултатите показват, че дори тази ниска осветеност е достатъчна, за да повиши нивата на тестостерона при мъжките птици и да предизвика подранило съзряване на репродуктивната им система в сравнение с горските им събратя. Градските екземпляри освен това започват да пеят и да сменят перата си по-рано. 

Ефектът е потвърден с горски птици, излагани на изкуствена светлина от 0,3 лукса в продължение на 10 месеца. 

Специалистите все още не са наясно как точно изкуствената светлина предизвиква ускорено развитие на репродуктивната система при градските птици. Възможните обяснения са няколко - изкуственото нощно осветление оказва ефект на удължена дневна светлина за животните, кара птиците да продължат търсенето на храна и през нощта и внася допълнителна енергия във възпроизводството им или променя техния метаболизъм.

Водещи

Най-четени