Да празнуваме...с диня 03.08 | 15:00

Днес е световният ден на динята - сладкият плод със зелена обвивка и червена вътрешност произлиза от Южна Африка

От iNews.bg

Карпуз, любеница, бостан – тези думи не ви говорят нищо? Всъщност това са някои от имената на динята.

Сладкият плод със зелена обвивка и червена вътрешност произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

И именно днес – 3 август, се отбелязва денят на динята по цял свят, като се празнува най-вече в САЩ. Хиляди почитатели на летния плод се забавляват като се замерват с дини или пък със семките й.

Първите доказателства за съществуването на дини са открити преди 5000 години в Египет. Според традициите в гробниците на фараоните винаги е имало като подарък за отвъдното по една диня. След това, около Х век дини започват да се появяват и в Китай.

В днешно време има над 1200 разновидности на дини, които се произвеждат в 96 страни по света. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.

В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

В България празникът на динята също се отбелязва подобаващо. В с. Салманово, където е добре развито производството на дини, за жителите и гостите на селото се организират различни състезания – за надяждане с дини, надплюване с динени семки, носене на най-много дини под една мишница, ядене на диня със завързани очи, скачане на въже с дини в ръце.

Атракция за гостите представляват конкурсите за динени фенери, литературният конкурс на тема "Динята”, конкурсите за най-голяма и най-малка диня. Провежда се и конкурс за плодови салати от дини и пъпеши. Към детската публика е насочен конкурсът за изработване на бостански плашила.
 
Празникът на динята има фолклорна програма с изпълнения на различни самодейни състави. На някои от изданията му се представят изложби – експозицията с археологически находки от могилата край Салманово, кулинарна изложба с традиционни салмански ястия.

Така, един сравнително нов празник, включвайки елементи от традицията, се превръща в основен компонент на местния празничен календар.

И по пример на казаното от големия писател Марк Твен за динята: "Когато човек опита вкуса на динята, той вече знае с какво се хранят ангелите", не спирайте да хапвате диня!

И още за динята: Динята - естествената "виагра"

 

Водещи

Най-четени