Да си подремваш на работа, е нещо нормално 29.04 | 11:14

15% от хората заспиват на работното си място поне веднъж в седмицата

От Пламена Вълчева

Приблизително всеки шести служител е толкова уморен, че заспива на работното си място поне по един път на седмица. Това показва изследване на експерти от института "Върджин пулс", предава Daily Mail.

Данните са направени на базата на анкета на 1140 американци. 76% от участниците са се оплакали, че се чувстват уморени почти 7 дни в седмицата. А 30% са били недоволни от количеството или качеството на съня. Около 15% от хората са заспивали в офиса най-малко по един път на седмица.

Най-често хората не са можели да спят през нощта заради температурата в стаята. Това се е оказало проблем за 85% от анкетираните. Приблизително 72% не са успявали да заспят заради партньора си, а 69% - заради постоянен шум. За 53% проблеми е предизвиквало осветлението, а за 40% - неудобният матрак.

"Ако човек отива на работа, без да се е наспал през нощта, състоянието му може да бъде приравнено към алкохолно опиянение", подчертава д-р Дженифър Таргис от института "Върджин пулс". 

Намалява концентрацията, хората не са в състояние да вземат правилните решения, да се справят със стреса, а поведението им не е подобаващо.

Работодателите, които искат работниците им да водят здравословен живот, трябва да се погрижат за качеството на съня им. Като цяло може да се говори за епидемия от недостиг на сън. Той води до ПТП, техногенни катастрофи и критични грешки в службата, допълва БТА.

Известно е, че ако човек спи по-малко от 6 часа, рискът от затлъстяване е почти 30%. А с това идват хипертонията, диабетът, депресията и ракът, да не говорим за намаляването на продуктивността.

Водещи

Най-четени