Десетте най-легендарни и шокиращи американски убийства (18+) 30.05 | 11:33

Зловещите възможности на извратеното човешко съзнание

От Микаела Мохарамян

Чували ли сте за "Черната Далия"? Или за лъжливата Кейси? Ако не сте, сега ще ви разкажем за едни от най-легендарните и потресаващи убийства в историята. 

Някои от виновните са вече мъртви, други все още лежат в затвора, а трети са освободени въпреки извършените зверства. Ето за какво говорим:

1. Заклано момиче от Лос Анджелис. Тялото разделено на две

На 15 януари 1947 г. останките на Елизабет Шорт били намерени в отдалечено и неоживено място в Лос Анджелис. Случаят се превърнал в сензация за медиите заради Усмивката на Жокера, която била на лицето й, направена с 10-сантиметрови цепки от всяка страна на устата. Освен това косата й била подстригана късо и имала прикрепена в косите далия. Нарекли я "Черната Далия”.

Това, което последвало, бил медиен цирк, съставен от слухове и спекулации за миналото на 22-годишната жертва. Това, което до ден днешен терзае теоретиците, освен ужасяващата визия на момичето, е, че случаят е останал неразкрит, след като около 200 заподозрени били разпитани и освободени. Така историята се превърнала в една от най-ужасяващите холивудски легенди.

930080

 

2. Отцеубийцата

f4b3343e-7bf9-bcde-7e55-6d1ea954fc35

Лизи Бордън взела брадва и нанесла 40 удара на майка си. Когато осъзнала какво е направила, отишла при баща си и му нанесла 41 смъртоносни удара.

Това е считано за едно от най ужасяващите и загадъчни убийства на ХХ век. Убийствата на Андрю Бордън и съпругата му Аби са изфабрикувани единствено от дъщеря им Лизи.

В контраст с духа на времето и бързото правосъдие, Лизи е обявена за невинна и случаят се превръща в един от най-нелогичните и объркващи за всички времена.

 

3. Убийцата от Тексас

e6599455-4a53-27d5-c956-083f487c2c31

Ако за целия свят този случай е познат като "майката, която полудя", то за съседите и някои приятели Андреа Йейтс е била позната като затворена жена, страдаща от следродилна депресия, която се отключила след раждането на петото й дете.

Всичко се променило на 20 юни 2001 г., когато тя удавила петте си деца във ваната.

През 2002 г. е осъдена за предумишлено убийство, което се наказва с доживотна присъда... с право на обжалване.

През 2006 г., при поредното разглеждане на делото, съдебните заседатели в Тексас я обявяват за невинна заради психичното й заболяване.

 

4. Джоуи Бутафуоко и Ейми Фишър

8887fa72-a036-96ce-08b9-4f689ab15f35

Фишър започнала връзката си с Джоуи Бутафуоко през май 1991 г. Малко след като двамата започнали сексуалните си отношения (тя на 16, а той на 35, женен и с две деца) неговото присъствие и влияние в живота й станало най-важното нещо за нея.

Той все още отрича, но версията за техния случай е, че той е помогнал в маниакалния план на Фишър да убие съпругата му. Всичко завършило с куршум в главата на Мери Джо (съпругата на Бутафуоко), който обаче не успял да я убие.

В съдебния процес, който бил достояние на всички медии, Фишър приела сделката - 15 години в затвора в замяна на показания срещу Джоуи с обвинения за изнасилване.

 

5. Убийството на едно ангелче

39796fc4-6772-6dfc-20bf-8bd552963e29

С лице, което е красяло кориците на почти всички списание през зимата на 1996 г., е  повече от ясно, че шокиращата новина за смъртта на малката носителка на короната за красота Джон Бенет Рамзи няма да се задържи само в границите на Колорадо.

Убита от удар в главата и задушаване, малката е била намерена в килера на къщата на родителите си сутринта на 26 декември 1996 г. заедно с бележка на стълбите, в която се искали 0 долара (точно толкова, колкото били бонусите на г-н Рамзи през същата година). Странното било, че нямало никакви следи от влизане с взлом. Всичко сочело към родителите Джон и Патси, които успели да се прикрият доста умело по време на разследването.

През 2006 година полицията в Тайланд задържала 41-годишния Джон Марк Кар, който признал за извършеното зверство и оправдал себе си с пояснение, че изобщо не е имал намерението да убива детето.

"Аз обичам Джон-Бенет Рамзи, смъртта й беше случайност”, не спирал да повтаря той пред огромния брой журналисти.

 

6. Роден да възхвалява Ада

 3ec1003e-4449-93ce-a6d2-c3009cdf4e71

Татуиран с "Born to Raise Hell" ("Роден да възвеличава Ада") на ръката си, Ричард Спек се погрижил за изпълнението на посланието от татуировката с поредица кражби, насилие, алкохолизъм, злоупотреби. Покварата му достигнала своята кулминация и станала ясна за целия свят на 13 юли 1966 г., когато нахлул в спално помещение, въоръжен с нож. След като убил 8 момичета, които учели за медицински сестри, само една била "пощадена”, защото успяла да се скрие под леглото и останала там до 6 сутринта.

Спек бил признат за виновен и отишъл в затвора, където починал от сърдечен удар. Неговият случай бил използван като "вдъхновение” за един от епизодите на американския сериал "Mad Men”.

7. "Пророкът"

be1694ad-472c-17ad-b5bf-12e8c95310f2

Вероятно една от най-ужасяващите фигури в американската криминална история е Чарлс Менсън, който създал "семейство” от своенравни индивиди, следващи го навсякъде. Те го считали за пророк.

Манипулацията му била толкова успешна, че в нощта на 8 август 1969 г. той наредил на четирима от последователите си да убият всички в резиденцията на Сиело Драйв 10050. Сред жертвите е и съпругата на Роман Полански, Шарън Тейт, и нероденото й дете. Тя била намушкана 16 пъти и кръвта й била използвана, за да бъде изписано "прасе” на предната врата на къщата.

В следващата нощ Менсън съпроводил шест членове на "семейството” до резиденцията на Лено ла Бианка и съпругата му, за да им помогне да ги завържат преди убийството.  

През 1971 г. Менсън и трима от последователите му били обвинени и съдени в най-дългия процес за онова време. Делото продължило девет месеца и половина и струвало общо милион.

Менсън получил отказ за обжалване за 12-и пореден път през 2012 г.

 

8. Бебето на Линдбърг

7ced1dd9-666c-fcdb-d160-336589e3d5a4

Базата за новела на Агата Кристи ("Убийство в Ориент Експрес”) и именувано "най-голямата история след Възраждането" от именития журналист Х. Л. Менкен, отвличането и убийството на невръстното дете на Чарлс Линдбърг продължава да интригува теоретиците и до ден днешен.

На 1 март 1932 г. е установено, че Чарлс-младши липсва от детската си стая на втория етаж. Намеренa e бележка, с която се иска невъобразима сума, запалвайки една от най-големите медийни кампании някога. Вестниците допринасят с немалко полезна информация, но нищо солидно, освен колет, съдържащ пижамата на бебето и втора бележка, изискваща същата сума.

След няколко залъгвания от страна на вероятния похитител, детето на Линдбърг е намерено в гората покрай път близо до фамилната резиденция.

Въпреки събраните доказателства срещу лесния за очерняне нелегален Германски имигрант Бруно Хауптман (който е осъден), спекулациите продължават и до ден днешен. Кой е истинският виновник в тази трагична история на един от най-големите герои на Америка?

 

9. Лъжите на Кейси

16280890-0ac1-e5e3-0ca0-470161a896fc

Процесът на Кейси Антъни в Орландо, Флорида, е все още пресен в съзнанието на много хора. И как биха могли да го забравят?

На 15 юли 2008 г. Кейси Антъни изчакала почти месец, преди да съобщи, че нейната 2-годишна дъщеря Кейли е изчезнала. И дори тогава не тя се обадила в шерифското управление, а нейната майка, Синди Антъни.

Когато шерифите от окръг Ориндж пристигнали в дома на семейство Антъни, Кейли им разказала една наистина странна история. Тя заявила, че е видяла Кейли за последен път на 9 юни, когато я оставила в дома на бавачката й Зинейда Фернандез-Гонзалез, която живеела в апартамент 210 в "Соуграс Апартмънтс" на "Саут Конуей Роуд".

Кейси Антъни със сигурност не се държала като човек, който се опитва да помогне на полицията да намери дъщеря й. Всъщност нейните лъжи обърквали детективите и ги карали да губят ценно време в преследване на фалшиви следи.

На 17 юли, два дни след като Кейси съобщила за изчезването на Кейли, полицейско куче надушило миризма на разлагащо се човешко тяло, идваща от багажника на нейния понтиак. Вътре били открити човешки косми, подобни на тези от косата на Кейли. Намерили също и някакво "съмнително" петно, вероятно оставено от кръв или други телесни течности, и черна найлонова торба за боклук.

На заседанието за освобождаване под гаранция по обвиненията за възпрепятстване на правосъдието детективите изтъкнали, че разглеждат изчезването на Кейли като разследване на убийство и посочили Кейси като "лице от особен интерес".

Съдията, отбелязвайки нейната липса на съдействие, определил гаранцията й в размер на половин милион долара.

През следващите няколко седмици Кейси ту влизала, ту излизала от затвора. Един гарант от Клиъруотър щата Флорида платил гаранцията и я измъкнал. След това я арестували за кражба на чекове от приятел и опит да ги осребри с фалшиви документи – инциденти, случили се след изчезването на Кейли, но преди първия й арест. Освобождаването й под гаранция било анулирано. Но тогава някой пак заплатил сумата от половин милион. Не след дълго полицията арестувала Кейси отново по обвинения, свързани с кражба на чекове. На 16 септември тя излязла от затвора за трети път.

На 5 юли 2011 година съдебните заседатели се върнали с присъда, която шокирала нацията. Кейси Антъни била призната за невинна по обвиненията в убийство и насилие над дете. Признали я за виновна единствено по обвиненията за възпрепятстване на разследването. Тя била освободена няколко седмици по-късно, след като излежала три години в затвора в очакване на процеса си.

Повечето наблюдатели очаквали тя да изчезне след освобождаването си, както би направил всеки на нейното място, преследван от подобна зловеща слава.

10. Американска трагедия

1e47d84c-8edc-9d10-23ad-216ff6f9afa2

Бившата футболна звезда и актьор О Джей Симпсън се озовал в средата на най-големия процес на века заради смъртта на бившата си съпруга Никол Браун Симпсън и приятеля й Рон Голдман.

"Отборът на звездите" в лицето на Джони Кокран, Робърт Шапиро и Робърт Кардашиян и защитата твърдят, че Симпсън е жертва на полицейска измама във връзка със замърсеното ДНК доказателство, отправяйки известната забележка: "Ако ръкавицата не пасва, трябва да го оправдаете."

На 3 октомври, 1995, приблизително 100 милиона души от целия свят проследяват как съдебните заседатели издават присъда Невинен, което докарва над 480 долара загуби заради непродуктивност и започва спор за това как следва да работи съдебната система, която продължава и до ден днешен.

Водещи

Най-четени