Дълголетието зависи от месеца на раждане 16.03 | 18:07

Не е съвсем ясно обаче какви са причините за тази взаимовръзка

От Олга Андреева

Продължителността на живота на човек зависи от месеца, в който е роден, съобщи сайтът Local.

Ноемврийските бебета например живеят средно с девет месеца по-дълго от тези, родени през май, сочи ново проучване на Университета в Грайфсвалд.

Учени от университетската болница в Североизточна Германия са анализирали данните за няколко милиона смъртни случаи, свързани със сърдечносъдови заболявания между 1992 и 2007 г.

Установили, че жените, родени през ноември, са живели с около 7,3 месеца по-дълго от тези, родени през май, а при мъжете разликата е била дори още по-голяма - 11,7 месеца.

Сходно съотношение е било установено обаче и при смъртни случаи, причинени от различни фактори – отново жените, родени през ноември, са живели с 9,6 месеца повече от жените, родени през май, а при мъжете разликата в продължителността на живота е била 9,4 месеца.

Ръководителят на проекта Торстен Рефълман заяви, че засега може само да се предполага кои фактори съдействат за този резултат, без да има категоричен отговор.

Сред факторите могат да бъдат метеорологични те условия, силата на слънцето, храненето по време на бременността, замърсяването на въздуха, инфекциозните болести, характерни за различните сезони, нивата на физическа активност, свързани с метеорологичните условия и др.

Учените смятат, че следващите изследвания трябва да се фокусират именно върху причините за отношението между дълголетието и месеца на раждане. 

Водещи

Най-четени