Еврика! Който не пие, е унил и слабоумен 22.10 | 14:39

Или нови претенденти за Шнобелова награда?

От Антония Михайлова

Някои учени не престават да правят "удивителни" открития, които в повечето случаи вече са добре известни.

Науката е двигател на прогреса. А двигателите на науката, разбира се, са учените. Безкрайно ги уважаваме и те безспорно си го заслужават, но и всяка година имаме повод да се посмеем над изследователите, получили Шнобелова награда (Ig Nobel Prize, или Анти-Нобел).

А и основателите на този приз с основание казват: "Изобретения, които първо ни разсмиват, но после ни карат да се замислим." И колкото и да е смешно всяко отделно научно изследване, заедно всичките съставят цялостна картина.

Ето, например в един от университетите в Чикаго учените изяснили, че хората с голямо коремче са склонни към загуба на памет и слабоумие. Оказва се, че в опитите да се преработят излишните мазнини черният дроб някак "изземва" специален белтък от другите органи, който помага и за дългосрочната памет. Недостигът на този белтък в мозъка води към въпросното слабоумие.

В същото време служители на американския университет "Пардю" доказват, че съдържащото се в червеното вино вещество пицеатанол е способно да разгради мастните клетки и по този начин да защити човека от затлъстяване, старческо слабоумие и други дегенеративни недъзи. Разбирате ли? Не разбирате? Сега ще разберете.

В същото време група датски учени провели мащабен експеримент. Учените си поставили задачата емпирично да изяснят наистина ли употребата на алкохол влияе върху смяната на настроенията. С наблюдения на 230 доброволци те изяснили: алкохолът – няма да повярвате! – е способен да ви подобри настроението. Еврика, както се казва!

Молим да оставите подмятанията си на тема какви още тайни на природата може да са открили датските учени. Важното не е това, което ние знаем за алкохола от опит. Важна е цялостната картина на света, опираща се на научни данни!

И така: затлъстяването води до слабоумие, червеното вино защитава от затлъстяване и слабоумие, а алкохолът е способен да ви подобри настроението. Три независими изследвания, проведени в едно и също време на различни места, се събират в едно и показват: този, който не пие, е унил и слабоумен.

Кажете, моля, как след всичко това да не се доверите на учените и като цяло на науката?

Водещи

Най-четени