Едва ли подозирате колко планети има в Млечния път 03.01 | 20:57

Галактиката ни е по-голяма, отколкото учените предполагаха

От Владислав Рашков

Ако си мислите, че знаете колко планети съществуват в Млечния път, то има вероятност със следващата новината да ви изненадаме. Но ако смятате, че в галактиката има 100 милиарда планети, то тогава сте на прав път или поне според сайта Space.com е така.

"Това е смайващо число, ако се замислите", изтъква авторът на доклада Джонатан Суифт."Това значи, че има по една планета, прикачена до всяка звезда (предполага се, че в галактиката има между 100 и 400 млрд. звезди - бел.ред.)".

Суифт и колегите му стигат до тази приблизителна оценка след наблюдения върху системата Кеплер-32. Тя се намира на близо 915 светлинни години от Земята и се състои от пет планети. Световете са засечени от телескопа "Кеплер" на НАСА.

Планетите от Кеплер-32 орбитират около червено джудже – тип звезда, значително по-малка от слънцето и със значително по-ниска температура от него. Червените джуджета са най-разпространените звезди в Млечния път и съставляват близо 75% от общия брой звезди в галактиката.

Интересното е, че петте Кеплер-32 свята са съпоставими като големина със Земята и орбитират доста близо до звездата. В това явление учените виждат типична конструкция, имайки предвид други подобни гледки, засечени с телескопа "Кеплер". Така те стигат до извода, че системата Кеплер-32 е представителна за голяма част от другите планети, намиращи се в Млечния път.

Четете подробности на сайта Econ.bg.

Водещи

Най-четени