Една леко неприятна истина за виното 27.12 | 18:30

Добрият му вкус зависел и от гъбичките по гроздето

От Георги Георгиев

Изборът на идеалното вино зависи не само от реколтата и лозето, но и от гъбичките по гроздето, пише в. Daily Express, цитиран от БТА.

Според южноафрикански специалисти по виното вариациите във видовете дрожди (микроскопични гъбички) по иначе идентични сортове от една и съща област могат да повлияят върху вкуса на напитката. Това обясняват авторите на проучването от университета на Стеленбош.

"Във винопроизводството гъбичките по гроздето са от съществено значение. Микробните видове допринасят за процеса на ферментация и съответно върху ароматните качества на произведеното вино", казва Матхабата Сетати от изследователския екип.

Водещи