Екзопланетите чезнат 08.07 | 21:02

Повторно изследване показало двойни звездни системи

От Антония Михайлова

Повторно изследване на 25 звездни системи с помощта на Very Large Telescope, който се намира в Чили и принадлежи на Европейската южна обсерватория, показало, че в седем случая не става въпрос за планети, а за по-рано неизвестни звезди компаньони. Статията на учените е приета за публикация в Astronomy & Astrophysics.

Учени от Белгия, Германия, Дания, Испания, Нидерландия, САЩ и Франция избрали 25 кандидата за екзопланети въз основа на наблюдения с телескопа CoRoT, след което насочили към съответните звезди един от телескопите, влизащи в състава на VLT, съобщава Lenta.ru.

Получените снимки позволили да се видят неизвестни преди звезди, които очевидно образуват двойни системи със седем от 25-те звезди, макар че учените не изключват възможността за случайно налагане една върху друга на две независими звезди.

Колебанията на блясъка, възникващи в тези седем случая, заблудили учените, че става дума за наличието на планети на орбита около тях. В статията астрономите подчертават, че в качеството на кандидати за екзопланети са взети и звезди, преминали вече през няколко проверки. Разработените по-рано тестове позволяват да се изключат 83% от подозрителните звезди, но и оставащите 17% се оказват далеч от окончателния списък със звезди, около които се въртят планети.

Според оценките на авторите на новото изследване една трета от новите съобщения за планети, открити по транзитния метод, може да бъде грешна.

Транзитният метод е най-простият и най-разпространен начин за търсене на екзопланети. Той е основан на продължително наблюдение на блясъка на звездата (блясък се нарича видимата яркост, той зависи както от фактическата яркост, така и от разстоянието до звездата) с регистриране на затъмнение, предизвикано от преминаването на планета на фона на диска на светилото.

Водещи

Най-четени