Ето кои професии може да изчезнат до 2015 г. 18.12 | 09:07

Роботите от много години са част от различните общества под една или друга форма

От iNews.bg

Роботите от много години са част от различните общества под една или друга форма. И както повечето от нас са свикнали ежедневно да работят с компютър и да разчитат на него за много неща, така след време е силно вероятно да имаме механизирани колеги, които също си имат точно определени функции. И като казваме след време, нямаме предвид след 50 години, а по-скоро, отколкото очакваме.

Има голяма вероятност още догодина в някои страни роботите да изместят хората и то в професии, за които сякаш не сме очаквали. Ето осем от тях.

1. Чистач

Професионалното чистене не е лесна работа, но я си представете какво щеше да ви е, ако трябваше не просто да почистите, но и да отстраните всеки един микроб. Е, вече има робот, който прави точно това. Той е създаден от Xenex Disinfection Services и използва ултравиолетови лъчи, за да унищожава бактериите, мухъла и други гадориики. Впрочем, той вече работи в болница в Калифорния.

2. Учител

На вас може и да ви се струва, че роботите са малко плашещи, но децата от едно училище в Кънектикът не са на това мнение. Във въпросното учебно заведение учат дечица с нарушено развитие. С годините учителите са забелязали, че те много по-лесно общуват и учат с роботи, отколкото с живи хора. Така че в това училище вече има две умни машини, които обучават децата. Роботите са от вида NAO и са разработени във френската технологична компания Aldebaran. Реално възможностите на този вид все още не достигат, за да замени един учител, но спокойно може да се справя като асистент.

Останалите вижте в Div.bg.

 

Водещи

Най-четени