Жените пазят козметика години след изтичането на срока на годност 13.01 | 18:08

Опасяват се, че определен продукт може да се върне на мода

От Владислав Рашков

Голяма част от жените ползват козметичните продукти до шест години след изтичането им на срока, пише Sunday Express, цитиран от БТА.

Съхраняването на козметика за дълъг период от време може да е много опасно, защото се образуват бактерии златист и кожен стафилококр както и токсини.

Според проучването най-дълго се пазят сенките за очи. Те са и основният причинител на инфекции, защото се нанасят близо до очите.

Също толкова вредни са и спиралата, и очната линия, които престояват често до две-три години. Червилото "отлежава" средно четири години, а фон дьо тен – три. Изследването показва, че червилото може да доведе и до херпес.

Най-екстремните случаи са при очните сенки, които се пазят до 14 години. 17 % от анкетираните признават, че пазят спирала на 7-8 години.

Сред пазените козметични продукти е и пудрата.

Обяснението за странния феномен е, че жените се страхуват, че продуктът, който ползват сега, може да се върне отново на мода.

Експертите препоръчват сенките за очи да се ползват не повече от една година, червилото – година и половина, а течният фон дьо тен – шест месecaа. Очната - една година, а спиралата - четири месеца.

 

Водещи

Най-четени