Животът изчезва след 1,75 млрд. г., ние – по-рано 19.09 | 10:11

Но каква ли е причината...

От Антония Михайлова

Последните следи от живот на Земята ще изчезнат след около 1,75 млрд. г. в резултат на пълно изпарение на водата от нейната повърхност.

Това поставя много строги рамки на възможността за поява на разумен живот на други планети, се казва в статия, публикувана в сп. Astrobiology.

"Подобни изследвания ни позволяват да оценим шансовете за развитие на живота на други планети. Разбира се, еволюцията много зависи от случайността, но ние знаем, че за появата на човека са отишли около 75% от времето на съществуването на живот на Земята. Възможно е всичко да се случва така и на екзопланетите", казва Андрю Рашби от университета на Източна Англия в Норич.

Рашби и колегите му изчислили времето на изчезването на живота от Земята и оценили шансовете за неговата поява на седем известни екзопланети в "зоната за живот", като построили компютърен модел на планетна система. Тя отчитала как се променят свойствата на звездата според нейното стареене и оценявала вероятността от съществуването на живот на планетите в различни времена.

Моделирането показало, че животът на Земята ще просъществува още около 1,75 млрд. г., което представлява една четвърт от общото време на съществуване на нашата планета. Смята се, че по това време слънчевата енергия ще се повиши толкова, че цялата вода на планетата ще се изпари.

Както подчертават учените, човекът и другите живи същества ще изчезнат доста по-рано и по това време на Земята ще се срещат само най-издръжливите микроорганизми, пояснява РИА Новости.

Водещи

Най-четени