За кафето като изкуство 08.11 | 11:37
Венета и Димитър Ашикови предлагат най-прясно изпеченото кафе, което можете да намерите у нас

Ако и вие си мислите за кафето само с понятията "робуста" и "арабика", то не сте единствените. Но има едно място в София, където за кафето се говори за неща като Ява Панкур, Суматра Манделинг, Етиопия Иргачеф и Колумбия Супремо. Венета и Димитър Ашикови правят именно това. През 2010 г. семейство започва с идеята да пече в бутиков формат кафе.
Но зад всичко това си има история.
Тя започва през 2003 година в Окланд, Нова Зеландия, където семейство Ашикови отваря първия си бутик. Там, във всеки по-голям квартал, някой пече кафе. Причината за това е, че новозеландци са възпитани в нещо, което се нарича "кафе култура". Активно се интересуват какво пият, свикнали са да търсят определени сортове и селекции.
Докато в Европа господстват брандовете, Нова Зеландия не робува на марки, а на видове и тяхното качество. Именно това позволява на българския бутик да работи с над 30 сорта арабика, което го превръща в бизнеса с най-голямо разнообразие на местния пазар.
А пазарът е сериозен и много динамичен – само в периода между 2003 и 2010 година фирмите, които пекат кафе, нарастват от около 30 до над 100. Съществува гилдия на професионалистите в бранша и всяка година се провежда фестивал на кафето, на който международно жури оценява работата на роустъри и баристи.
Началото е трудно, защото у нас все още има какво да се желае по отношение на кафе културата. Докато в Окланд конкуренцията е огромна, тук е точно обратното. В качеството си на пионери семейство Ашикови са нагърбени с нелеката задача да създават пазар, което се случва изключително бавно. И все пак, вече има доста клиенти, които разбират какво означават отделните сортове, блендовете от тях, различните профили на изпичане.
Видовете, които понастоящем се пекат, наброяват десетина, а от тях се правят 17-18 различни бленда. Важно е да се отбележи, че сред тях не фигурира робуста.
Как се съхранява кафето и отговорът на други интереси въпроси, може да видите на Fitwell.bg.
Водещи
-
Пето място за Милена Тодорова на Световното първенство по биатлон
Тя постигна един от най-големите успехи в българския спорт за 2025 г
23.02 | 18:00
-
Ще трябва ли България да плати 4 млрд. евро на измамените от Ружа Игнатова?
Измамените от криптокралицата възнамеряват да изправят страната ни пред съда на Европейския...
23.02 | 17:40
-
Млад скиор загина на пистата Мечи чал в Чепеларе
Най-вероятно мъжът е паднал при спускане
23.02 | 16:20
-
"Мечти" спечели наградата "Златна мечка" за най-добър филм на "Берлинале"
Норвежкият филм разказва за млада жена, която се влюбва в своя учител, но чувствата на...
23.02 | 17:00
Най-четени
-
Първан Симеонов: Протестът на "Възраждане" ще уплаши и ще има обратен ефект
Все още чуваме ехото на изборите, каза социологът
23.02 | 13:58
-
Костадинов: Ситуацията е като по време на Априлското въстание
По нареждане на Борисов бяха арестувани и унижавани наши хора, заяви лидерът на "Възраждане"
23.02 | 11:40
-
Официално откриване на новия български храм в Лондон "Свети Йоан Рилски"
Патриарх Даниил ще отслужи първата Света литургия
23.02 | 11:00