Защо правим повече секс през пролетта? 09.04 | 14:13

Топлото време ни кара да свалим не само дрехите, но и задръжките

От Пламена Вълчева

Стана топло и почнахме да се разсъбличаме. Обаче забелязваме, че всичко около нас сякаш се събужда от зимен сън, в това число и желанието за флиртове и закачки.

Питали ли сте се защо имаме по-голямо желание за секс през пролетта? Оказва се, че топлото време сваля не само всички дрехи, но и задръжки.

Какво обаче провокира това поведение? Промените в природата влияят както на животните, така и на хората. Слънчевите часове оказват въздействие на организмите и психиката ни, а епифизата започва да произвежда повече серотонин. Този процес е "виновник" за прилива на идеи и добро настроение, според психолога Александра Петрова.

В предаването "Още нещо" по NEWS7 тя допълва, че топлото време ни кара да свалим много дрехи и да се движим повече, но сетивата ни започват и повече да се обострят. Всички тези процеси водят до стимулация и отделяне на повече ендрофини.

От друга страна, се засилва и нестабилността на психическото състояние и пролетта често може да засили депресиите и несигурността у хората, обяснява психологът.

Петрова допълва, че тези, които вече имат партньор, са склонни да се фокусират върху проблемите във връзката си, а тези, които нямат, усещат още по-силно тежестта на самотата.

Зачестяват и случаите на самоубийства през този период, тъй като нестабилните психически не могат да удържат на резките промени в биохимята на организма.

Водещи