Защо слоновете се прозяват? (ВИДЕО) 26.06 | 17:00

Дали е за разсънване като при хората?

От Антония Михайлова

Учените от Калифорнийския университет в Дейвис събират от зоопарковете по цял свят информация за прозяващите се слонове. Засега на видео са уловени 18 такива животни, 12 от тях – в зоопаркове.

За целите и задачите на слонското прозяване биолозите са разказали на 13 юни на годишната конференция на Американското общество по етология, съобщава New Scientist.

Най-често слоновете се прозяват рано сутрин. Изследователите смятат, че прозяването след събуждане помага на животните да охладят мозъка си – нощем, когато другите системи за охлаждане не работят, той често прегрява.

С помощта на тази теория вече е обяснявано поведението на човека – когато при експеримент върху главата на доброволци поставяли пликове с лед, те се прозявали значително по-рядко.

Учените са представили и видео със слоновете Ранчи и Дейви: служител от зоопарка в Сан Диего (Калифорния) е заснел тяхното прозяване.

Сега биолозите се опитват да изяснят доколко прозяването на слоновете е заразително. Такова поведение вече е отбелязано при маймуни и при вълнисти папагали.

Водещи