Зеленчуците увеличавали оптимизма 20.01 | 10:29

Зеленчуци, който не яде, той с оптимизъм не ще да порасте...

От Ивайло Коралски

Хората с високи нива на растителните съединения каротеноиди в кръвта са по-големи оптимисти, съобщи Лайв сайънс, позовавайки се на американско изследване.

Известно е, че високото съдържание на антиоксиданти в кръвта е маркер за добро здраве. Антиокисдантите пречат на другите молекули в тялото да произвеждат свободни радикали, които могат да увредят клетките и улесняват разболяването. Каротеноидите, като бетакаротина - пигмент, на който са богати оранжевите плодове и зеленчуци и някои зелени като спанака и зелето, са антиокисданти.

Учените от Харвард са изследвали почти 1000 американци за съдържанието на девет антиоксиданта в кръвта, сред които бета-каротин и витамин Е. Те са оценили и оптимизма на участниците с въпросник за отношението им към живота.

Резултатите показват, че по-оптимистичните хора имат до 13 процента повече каротеноиди в кръвта. Освен това хората, които ядат по-малко от две порции плодове и зеленчуци, са значително по-малко оптимистично настроени от тези, които включват три порции в дневния си режим.

Връзка между витамин Е - антиоксидант, на който са богати ядките, слънчогледът и олиото, и оптимизма изследването не показа.

Изследване, обхванало над 100 000 американски жени през 2009 г., установи, че оптимистите живеят по-дълго и са по-здрави.

Водещи