Знаците, че обявата за работа е лъжа 10.10 | 07:55

Вижте 7 от тях

От Цанка Донкова

В днешно време търсенето на работа е ежедневие за много хора. Ако сте от тях, то със сигурност знаете, че не всяка обява, която се появява, е истинска.

И въпреки че в 90% от случаите обявите звучат като за работно място мечта, на практика това не е съвсем вярно.

Ако прочетете обявата още 2-3 пъти обаче, ще усетите, че нещо не е наред. И че всички клишета от типа, че се предлага гъвкаво работно време, стимулираща заплата, работа в млад и амбициозен екип са просто повод да ви светне лампичката, че нещо не е както трябва.

След като прочетете обявата няколко пъти, ще започне да ви прави впечатление или имейлът, на който трябва да изпратите CV, или безумните правописни грешки, или нещо друго.

На всяка истинска обява за работа се публикуват десет фалшиви. Ето ви няколко съвета, с помощта на които да четете между редовете.

Не се изисква предишен опит

Дори и да сте завършили току-що своето образование, трудно някой би ви наел на работа, освен ако не сте с връзки или ако не започнете стаж. Пазете се от обяви, които звучат така, сякаш всеки един човек е подходящ кандидат, защото ако е така, то може би вашите умения е добре да се използват на място, на което ще бъдат оценявани, а не там, където всеки друг би могъл да се справи.

Заплатата е прекалено висока

Особено ако дълго време си търсите работа, когато видите баснословната сума, изписана в графа "Заплата", сигурно си казвате, че сте ударили шестица от тотото. Но преди да започнете да мечтаете как точно ще си харчите заплатата, проучете компанията и позицията, за която търсят човек. Често фирмите-измамници пишат нереално високи заплати, за да привлекат най-отчаяните хора.

Останалите търсете в Div.bg.

Водещи

Най-четени