Изборът на професия е показателен за умственото състояние в напреднала възраст 23.04 | 08:00

Хобито след пенсиониране е важно за активността на човек

От iNews.bg

Вероятността от загуба на паметта и от развиване на слабоумие с възрастта зависи от професията, твърдят учени от Университета на Колорадо.

Проучването е показало, че ясният ум се запазва в напреднала възраст при хората, които заемат длъжности, изискващи вземането на нестандартни решения., предава БТА.

Авторите на изследването са тествали паметта на 4182 души, представляващи различни професии. Всеки участник в експеримента е работил на едно и също място не по-малко от 10 години и малко преди изследването се е пенсионирал.

Най-добри показатели на тестовете са показали представителите на професии, свързани с умствената дейност и с вземането на нестандартни решения. Не е била открита зависимост на менталния статус от социалния живот и от финансовото благополучие.

В Топ 5 на професиите, чиито представители са показали най-добри резултати на тестовете, са намерили място авиодиспечерите, медиците, финансовите аналитици, учените и преподавателите.

Учените не един път са изтъквали, че социалната активност позволява на възрастните хора да съхранят здравето си, в това число и психичното. По тази причина лекарите съветват хората, след като човек се пенсионират, да започнат нова работа или да си намерят сериозно хоби, за да не се намалява активността им.

Водещи

Най-четени